Predsjednica Šri Lanke smijenila troje ministara

Predsjednica Šri Lanke Chandrika Kumaratunga smijenila je u utorak troje ministara, dovodeći 22mjesečnu kohabitacijsku vladu u ozbiljnu krizu, kazali su vladini dužnosnici. L

Smijenjeni su ministar obrane, ministar unutarnjih poslova i ministar za masovne komunikacije, rekao je Kumaratungin glasnogovornik.

Trojica ministara članovi su vlade Ujedinjene nacionalne fronte, a predsjednica Kumaratunga vođa je oporbenog Narodnog saveza.

Kumaratunga, izabrana 1999., ima izvršne ovlasti koje uključuju imenovanje kabineta.

Nasljednici smijenjenih ministara još nisu imenovani.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, Kumaratungina stranka u utorak je odbacila mirovni plan pobunjeničkih Tamila koji su tražili uspostavu prijelaznog tijela na sjeveru i istoku zemlje.

Ona je ocijenila da bi to značilo de facto podjelu otoka.

Stranka za slobodu šrilankanske predsjednice često optužuje vladu da previše popušta pobunjenicima u mirovnom procesu, koji je početkom prošle godine omogućio proglašenje prekida vatre.

U sukobu između snaga Colomba i tamilskih pobunjenika od početka 70-ih godina poginulo je više od 60.000 ljudi. Tigrovi za oslobođenje tamilskog Eelama (LTTE) bore se za neovisnost sjeveroistočnog dijela otoka. Tamilska manjina čini oko 18 posto od 20 milijuna stanovnika Šri Lanke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara