Predsjednici sudova osudili pozive na nasilno sprječavanje sudskih odluka

Pozivanje na nasilno sprječavanje provođenja sudskih odluka nedopustivo je jer dovodi u pitanje pravni sustav i pravnu sigurnost građana i njihove imovine, zaključeno je na današnjem sastanku predsjednika Vrhovnog suda s predsjednicima viših sudova.

Ponašanja kojima se poziva na nasilje dovode u pitanje funkcioniranje pravnog sustava i mogu imati ozbiljne posljedice za pravnu sigurnost građana i njihove imovine, kaže se u priopćenju sa sastanka predsjednika Vrhovnog suda Ivice Crnića i predsjednika Upravnog, Visokog prekršajnog, Visokog trgovačkog suda i svih županijskih sudova.

Predsjednici sudova podsjećaju da je zabranjen svaki oblik utjecaja na donošenje sudske odluke te da je svatko dužan poštovati i pokoriti se pravomoćnoj i ovršnoj sudskoj odluci.

Iz priopćenja se ne vidi koji su konkretni slučajevi potaknuli predsjednike sudova na upozorenje i iznošenje načelnog stava o nedopustivosti nasilnog sprječavanja provođenja sudskih odluka.

Na temelju rezultata rada za prvih devet mjeseci ove godine predsjednici sudova ocijenili su da velika većina sudaca ispunjava svoje obveze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ukazano je na probleme sudova u Zagrebu i Splitu na kojima je najveći broj predmeta ali i nedovoljno sudaca, opreme i poslovnog prostora. Kao primjer istaknut je zagrebački Općinski sud na kojemu na 32 posto svih predmeta u Hrvatskoj radi tek 18 posto sudaca.

Pozitivnim je ocijenjen trend popunjavanja sudova sucima i sudskim osobljem, posebice u ovoj godini, no istodobno je upozoreno na nedostatak sredstava za njihovu stručnu izobrazbu.

Predsjednici sudova zaključili su da daljnje povećanje broja predmeta na sudovima ukazuje da ne postoje drugi društveni mehanizmi za rješavanje sukoba.

Predsjednik Visokog trgovačkog suda Borislav Blažević upozorio je na sve veći broj složenih stečajnih postupaka i probleme koji će proizići u primjeni promijenjenog stečajnog zakona, posebice kad je riječ o tražbinama radnika za isplatu plaća.

Predsjednik Visokog prekršajnog suda Zoran Potočki upozorio je da rad 114 prekršajnih sudova usporava vrlo složen Zakon o prekršajima koji se primjenjuje od nedavno, te da će stoga biti nužne njegove izmjene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara