Predsjedničkim kandidatima bitniji kvizovi nego borba protiv korupcije

Predsjedničkim kandidatima bitniji kvizovi nego borba protiv korupcije

LOŠE bi zvučala optužba da hrvatski političari nisu sposobni obračunati se s korupcijom. Još lošije da to ne žele učiniti. Da su inertni. Ili neodlučni. Ali najgore, uznemirujuće i šokantno, zvuči tvrdnja da hrvatski političari aktivno spriječavaju obračun s korupcijom. Ili kako stoji u izvještaju Europske komisije o napretku Hrvatske: "Korupcija i dalje prevladava u mnogim područjima. (...) Bilo je ograničenih istraga o korupciji na visokoj razini, procesuiranje kojih je otežano političkim utjecajem". Spominje se slučaj Glavaš kojemu je Hrvatski sabor omogućio bijeg od presude, ali i neki drugi.

Zašto uvijek mora biti najgore?

Dakle, kao da nije dovoljno loše što se hrvatska vlast ne bori protiv korupcije, već ona aktivno spriječava one koji se pokušavaju boriti. Nije li to najgore što nam se moglo dogoditi? Da živimo pod vlašću političara koji ne samo da toleriraju korupciju, nego je i aktivno štite?

Valjda će i korupcija jednom doći na red

A čime se za to vrijeme bave predsjednički kandidati? Kvizom (ne)znanja. Andrija Hebrang pao je na ispitu iz domoljublja, pa pokušao ublažiti blamažu kuknjavom kako je Nadan Vidošević imao pripremljene odgovore, dok je njega "novinarka malo zatekla s pitanjima". Recimo, o datumu Oluje. Onda je Vidoševiću pukao film zbog toga što ga optužuju za prepisivanje iz šalabahtera, pa je pozvao protukandidate na test iz ekonomije, hrvatske povijesti, kulture i sporta. Vesna Pusić štreberski se hvata skripte. A profesor Ivo Josipović i dalje markira s nastave. A korupcija?

Valjda je i ona jednog dana doći na red. Čim kandidati utvrde tko je lumen, a tko glupan, tko varalica, a tko kukavica. Čim nauče kad je počeo Prvi svjetski rat, a kad završio Domovinski, kad je osnovan Dinamo, a kad priznata Hrvatska. Sjećate se što je odgovorio Stjepan Mesić kad su ga upitali kako to da kao predsjednik države ne govori strane jezike? "Trebali ste onda birati prevoditelja". Tko zna, kako je krenulo možda je sad došlo vrijeme da se i Mirko Miočić priključi jedinom kvizu u kojem nikad nije bio. I pobijedi. O korupciji ga ionako nitko ništa pitati, pa se ne mora ni izjašnjavati.

Eto, to nam je politička scena. A čak se ni Milan Bandić još nije uključio. Možemo li zamisliti njega u blic kvizu? Pitanje: "Kad je osnovan Dinamo?". Odgovor: "Ma sredit ćemo to".

A sad ozbiljno... Kao da ovo već nije dovoljno ozbiljno. Europska komisija u svom je  redovnom izvještaju o napretku Hrvatske optužila vladajuće političare da aktivno štite korupciju, što bi se moglo pretvoriti u najveću prepreku ulasku Hrvatske. Kad će to postati tema kampanje? Vesna Pusić odlučila je promovirati slogan "Poštenje važnije od pameti" koji dobro zvuči, ali teško da će s njim u ovoj zemlji daleko dogurati. Damir Kajin otišao je korak dalje - kao što to često čini - i hvali se sloganom "Pošten, j...n", ali čak ni on nema muda izgovoriti kletvu u potpunosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda se netko nekad posvadi i oko korupcije

A Hebrang? On cinka protivnike da se služe šalabahterima. Vidošević? On nasjeda na infantilne provokacije i poziva na revanš. Josipović? On čak nema hrabrosti zakoračiti u pješčanik s ostalom djecom. A kad ćemo slušati nešto o tome kako političari - među njima i kandidat za predsjednika države - pomažu razvoju korupcije i onemogućavaju istrage? Možda im se nekad zalomi da se i oko toga posvade. Ako je Stjepan Mesić mogao upozoriti da politika koči istrage tek tri mjeseca prije isteka mandata, možda bi netko od njegovih potencijalnih nasljednika to mogao ponoviti tri mjeseca prije izbora.  

Bolje nesposobni, nego kriminalno sposobni

Do čega nas to dovodi? Do toga da smo sretniji s manjim zlom. Zaželjeli smo se optužbi iz Europe kako su naši političari voljni, ali nesposobni, obračunati se s kriminalom i korupcijom. O tome kako na sve načine pokušavaju, ali im nikako ne uspijeva. Čak i da pričaju o toj borbi, ali da ne prelaze na djela. Nažalost, zapeli smo s ovima koji šute i rade. Na zaštiti korupcije.

A kad će kviz "Što ste učinili u borbi protiv korupcije?"

Nije li upravo Andrija Hebrang iskoristio saborsko istražno povjerenstvo da amnestira stranačkog kolegu Berislava Rončevića od afere kamioni? Nije li pritom govorio kako nisu uspjeli spasiti Žužula, pa sad moraju Rončevića? Pa koga onda briga što on ne zna kad je počeo Prvi svjetski rat, što nema pojma o domovini u koju se toliko kune, što luzerski pljuje po onima koji se navodno služe šalabahterom, što prije par godina nije bio siguran ima li Irska kralja ili kraljicu. Kad upravo taj čovjek pripada vladajućoj strukturi koja aktivno štiti korupciju. A Milan Bandić se još nije ni uključio. A Vlada grca u aferama. A pojedinci grcaju u ukradenim novcima. A država grca u dugovima prouzročenim korupcijom i kriminalom.

Tko zna, možda budemo imali dovoljno sreće pa jednog dana dočekamo predizborni kviz "Što ste učinili u borbi protiv korupcije?". Samo, bojimo se da bi se onda mnogi mogli povesti za Josipovićevim primjerom i donijeti ispričnicu od doktora.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara