Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika: "Nismo sive pantere, nego mladi lavovi"

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU), nakon uspjeha na parlamentarnim izborima značajno je uvećala svoj politički utjecaj, ocijenio je njezin predsjednik Vladimir Jordan.

Na parlamentarnim izborima 23. studenoga HSU dobio je tri zastupnika, što je, složili su se analitičari, bilo najveće iznenađenje. Nakon toga je stranka potpisala sporazum s vladajućim HDZ-om kojim je novoj vladajućoj stranci obećala podršku u parlamentu u zamjenu za ispunjene umirovljeničkih zahtjeva.

"Značajno ćemo nakon izbornog uspjeha povećati svoj skromni proračun, a umirovljenici-zastupnici svoje skromne mirovine. Ali, prije svega, značajno se uvećao politički utjecaj HSU-a s kojim će lakše rješavati probleme umirovljeničke populacije", rekao je Jordan za Hinu.

"Nismo mi 'sive pantere', kako su prozvali stranku umirovljenika u Njemačkoj, i Sloveniji. Mi se u Hrvatskoj zovemo 'mladi lavovi' jer svako malo jedan rikne", gorko se našalio Jordan. Godišnje, naime, umire 25 tisuća umirovljenika, a s njima i njihovo pravo na zasluženu mirovinu, koje su odlukom HDZ-ove Vlade iz 1993. prepolovljene, rekao je predsjednik Stranke umirovljenika.

Jordan se našalio i na račun svojih i godina stranačkog članstva te gubljenja koraka s novim tehnologijama. "Ne znamo s kompjutorima, pa nam sinovi, unuci i nećaci dolaze u stranku uređivati web stranicu i "otvarati e-mailove."

Jordan smatra da država, nakon što utvrdi dug prema umirovljenicima, treba izdati državne obveznice koje bi, ovisno o gospodarskoj situaciji u zemlji, bile naplative kroz tri, pet ili deset godina, kako bi njihovi unuci makar mogli podići kredite.

Dosadašnja koalicijska Vlada je nakon samo šest mjeseci mandata prekinula svaki dijalog s umirovljenicima kao socijalnim partnerima i nije ispunila data obećanja, napominje Jordan. "Oko milijun penzića koji su sada stranački ojačani više se neće dati varati."

Stoga HSU, u prvih 100 dana nove Vlade Ive Sanadera, očekuje da HDZ ispuni uvjete iz sporazuma koji se odnose na promjenu obračuna mirovina, jer u suprotnom, kaže Jordan koji je i pregovarao sa Sanaderom, HSU neće više davati podršku HDZ-ovoj Vladi.

Uoči konstituirajuće sjednice novog saziva Sabora, Jordan je izložio i kakve su materijalne promjene nakon osvajanja parlamentarnog statusa nastale za stranku, i njihova tri zastupnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok nije osvojila parlamentarni status stranka je raspolagala sa 100 tisuća kuna godišnje, a sada će iz državnog proračuna HSU po zastupniku dobivati 170 tisuća kuna godišnje.

HSU-ovi zastupnici, umirovljenici s mirovinom od oko tri tisuće kuna (od kojih je jedan uzdržavao peteročlanu obitelj), dobivat će sada zastupničku plaću od oko 14 tisuća kuna.

Dvojica su po životnoj dobi blizu sedamdesetih, doktor ekonomskih znanosti Josip Sudec iz Varaždina i ekonomist Dragutin Pukleš iz Našica. Najmlađi zastupnik HSU-a, 45-godišnjak Silvano Hrelja iz Pule, nije umirovljenik, po struci je sociolog, a do sada je radio kao povjerenik SSSH za Istru.

Oni će, međutim, po stranačkoj odluci, (koja na lokalnoj razini još od 2001. važi i za 61 lokalnog vijećnika HSU-a), od svoje zastupničke plaće 20 posto davati stranci.

Predsjednik HSU-a, Vladimir Jordan, koji na izborima nije ušao u Sabor, kaže "da ne zna bi li znao potrošiti zastupničku plaću", ali smatra kako nisu na mjestu zlonamjerne interpretacije po kojima će sada "barem tri penzića u Hrvatskoj dobro živjeti".

Jordan je istaknuo da stranka nudi kvalitetne zastupnike, koji imaju znanje i iskustvo, i da će se zalagati za gospodarski program koji je ukratko sažeo u - "mladima zaposlenje, a starima zaslužena mirovina".

Predsjednik HSU-a otkrio je i zašto njegova stranka održava tiskovne konferencije isključivo četvrtkom. Zato što velika većina umirovljenika, naime, novine kupuje samo petkom, kada je u njima tjedna najava TV programa.

(Hina) daju vl

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara