PREDSJEDNIK HRVATSKOG SABORA PRIMIO VELEPOSLANIKA KRALJEVINE NORVEŠKE

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u četvrtak u radni posjet veleposlanika Kraljevine Norveške u RH Knuta Toraasena, priopćio je Ured predsjednika Hrvatskog sabora.

Predsjednik Šeks ocijenio je bilateralne odnose iznimno dobrima, naglasivši da je Hrvatska zahvalna Norveškoj na velikoj pomoći za cijeli niz projekata u RH (do sada u vrijednosti od 700 milijuna kuna), a posebno cijeni odluku norveške Vlade i parlamenta da i u ovoj godini nastavi financirati projekte u Hrvatskoj u iznosu od 100 milijuna kuna.

Predsjednik Sabora zahvalio je i na potpori pri uključenju Hrvatske u NATO, kao i na ponuđenoj savjetodavnoj pomoći u pregovorima za ulazak u EU.

Veleposlanik Toraasen čestitao je Hrvatskoj na vrlo pozitivnom avisu Europske komisije, ocijenivši ga zasluženim, s obzirom na sve napore koje Hrvatska poduzima na putu približavanja EU i NATO-u. Veleposlanik Toraasen uvjeren je da će pozitivna postignuća Hrvatske biti prepoznata i u lipnju, kada se bude odlučivalo o statusu kandidata i početku pregovora o pristupanju.

Hrvatska je ocijenjena generatorom stabilnosti u regiji, a time i važnim faktorom za stabilnost Europe, a pozitivna ocjena njezinih napora može poslužiti kao ohrabrenje i poticaj i drugim zemalja u regiji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Norveška će i dalje pružati potporu Hrvatskoj na putu prema EU i NATO-u, a u slučaju da i Norveška razmotri mogućnost pristupanja EU u skoroj budućnosti, veleposlanik je izrazio čvrsto uvjerenje da će dvije zemlje pojačati suradnju na svim područjima u okviru zajedničkog eurointegracijskog procesa.

Parlamentarni odnosi ocijenjeni su vrlo dobrima, a njihovom produbljivanju nesumnjivo će pridonijeti i skupine norveško-hrvatskog prijateljstva osnovane u oba parlamenta te predstojeći službeni posjet predsjednika norveškog parlamenta Hrvatskoj u rujnu ove godine.

Oba su sugovornika izrazila nadu da će intenzivna suradnja pridonijeti jačanju gospodarsko-trgovinskih odnosa dviju zemalja. To se posebno odnosi na turizam, jer je Hrvatska na turističkom sajmu u Oslu u siječnju ove godine i u norveškim medijima, ocijenjena kao najpoželjnija turistička destinacija.

(Hina) pp/xdgk ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara