Predsjednik Hrvatskoga sabora na obilježavanju Krbavske bitke

PREDSJEDNIK Hrvatskoga sabora Zlatko Tomčić bit će 9. rujna u Podudbini nazočan obilježavanju 510. obljetnice Krbavske bitke.

Misno slavlje predvodit će zagrebački nadbiskup Josip Bozanić kod obnovljene crkve sv. Marka od groba, u podnožju udbinskoga brda.

Kako je predviđeno programom obilježavanja 510. obljetnice Krbavske bitke, riječki nadbiskup Ivan Devčić predat će za misnog slavlja u Podudbini na Krbavskom polju predvoditelju Josipu Bozaniću, koji će nositi štap krbavskih biskupa, temeljni kamen za crkvu hrvatskih mučenika, koji je papa Ivan Pavao II. blagoslovio na Duhove u Rijeci, 8. lipnja.

Propovijed na misi održat će gospićko-senjski biskup Mile Bogović, koji će nositi krbavski križ iz početka 13. stoljeća, a staroslavensku misu pjevat će zagrebački zbor Prijatelja glagoljice "Bašćina" pod vodstvom maestra Izaka Špralje. Misno slavlje završit će hrvatskom himnom.

U prigodnom programu nakon svečane mise govorit će predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić, potvrđeno je danas u Uredu predsjednika Sabora.

Ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest Milan Kruhek održat će polusatno predavanje "9. rujna 1493. na Krbavskom polju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U glazbenom dijelu programa operni pjevači Olga i Bojan Šober iz HNK "Ivana pl. Zajca" pjevat će izabrane operne arije i skladbe.

Projekt izgradnje crkve hrvatskih mučenika na prostoru srušene župne crkve sv. Nikole na Udbini, odakle puca pogled na cijelo Krbavsko polje, pokrenuli su Gospićko-senjska biskupija i Ličko-senjska županija, a pokroviteljstvo nad izgradnjom crkve preuzeli su Hrvatski sabor i Hrvatska biskupska konferencija.

Biskup Mile Bogović smatra da ta ideja ima uporište u pozivu pape Ivana Pavla II. kršćanskom svijetu da "popiše svoje mučenike kako bi se to dragocjeno blago prenijelo preko praga tisućljeća i idućim generacijama poslužilo kao uzor". Biskup napominje kako mjesto Krbavske bitke, usprkos svomu prvorazrednom značenju, ničim nije obilježeno do dana današnjega.

Crkvu sv. Marka od groba dao je krajem 17. stoljeća sagraditi svećenik Marko Mesić, a naziv je dobila po velikom groblju koje je na tom mjestu pronađeno, kad su iz Like istjerani osmanlijski osvajači. Crkva je srušena za Drugoga svjetskog rata, nakon što su odande protjerani Hrvati, a obnovljena je poslije "Oluje" (1995.), ali pokraj lokaliteta stare crkve.

Kako piše vojni povjesničar Slavko Pavičić u knjizi "Hrvatska vojna i ratna povijest", Krbavska je bitka započela 9. rujna 1493. u šest sati ujutro na Krbavskom polju, podno Udbine. U njoj je palo ili zarobljeno oko 13.000 ljudi.

Bio je zarobljen i ban Emerik Derenčin, koji je predvodio hrvatsku vojsku, i njegov sin. Turci su se, kako navodi, ponijeli nadasve okrutno, odrubili su banovom sinu pred banom glavu i stavljali je na stol pred oca, kad su mu donosili hranu. U boju je poginuo i knez Ivan Frankopan od Cetinja, oko 70 svećenika i redovnika, a zarobljeni su bili i knezovi Nikola i Vilim Frankopan.

Krbavsku bitku povjesničari smatraju početkom i glavnim uzrokom raspada hrvatskog kraljevstva. Iz Like se sele cijele plemićke obitelji, raseljava narod, prelazi u sigurnije krajeve, osobito između Save i Drave.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara