PREDSJEDNIK MESIĆ DOPUTOVAO U ATENU

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u petak u Atenu gdje će u subotu sudjelovati na ekonomskom susretu zemalja jugoistočne Europe koji se održava pod patronatom Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Ekonomski forum zemalja JI Europe održava se prvi puta i na jednom će mjestu okupiti brojne političare, ekonomske stručnjake, bankare i uspješne poduzetnike. Prema dosad potvrđenim prijavama, u Atenu će osim Mesića stići i predsjednik Makedonije Boris Trajkovski.

Sloveniju, BiH, Rumunjsku, Srbiju i Crnu Goru (odvojeno) i Albaniju predstavljat će premijeri, a razni ministri Tursku, Bugarsku i Grčku. U Ateni bi trebao biti i koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek i predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox.

Mesić, Trajkovski i srbijanski premijer Zoran Živković objavili su uoči skupa u Ateni otvoreno pismo kojim poručuju da će Europa biti ujedinjena tek kada se u nju integriraju zemlje njezina jugoistoka. U pismu se među ostalim navodi kako je svaka od zemalja jugoistočne Europe poduzela reforme na političkom, gospodarskom i socijalnom planu te je iskazala predanost strateškom cilju - potpunom uključenju u euroatlantske integracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pritom je istaknuto kako će trajanje procesa uključivanja ovisiti o individualnim postignućima svake pojedine zemlje.

Predsjednik Mesić sudjelovat će u subotu na radnom doručku koje će za zainteresirane sudionike organizirati hrvatsko izaslanstvo u Ateni, a potom i na plenarnom zasjedanju Europske perspektive" uz grčkog ministra vanjskih poslova Georgiosa Papandreoua, makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, srbijanskog premijera Zorana Živkovića i predsjednika Europskog parlamenta Pata Coxa.

Uz predsjednika Mesića, u glavnom grčkom gradu bit će i ministar za europske integracije Neven Mimica i ministrica turizma Pave Župan Rusković.

(Hina) dj nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara