Predsjednik Mesić doputovao u službeni posjet Latviji

PREDSJEDNIK RH Stjepan Mesić doputovao je u petak u trodnevni službeni posjeti Republici Latviji što je ujedno i prvi bilateralni posjet na najvišoj razini između Zagreba i Rige.

Nakon ceremonije službenog dočeka ispred dvorca u Rigi predsjednik Mesić započeo je službene razgovore s latvijskom predsjednicom Vairom Vike-Freiberga. Kako se očekuje, glavne teme razgovora bit će bilateralne teme, stanje u baltičkom području, te stanje na jugoistoku Europe kao i situacija u svijetu kojom će zasigurno dominirati rat u Iraku.

Hrvatski predsjednik će sa svojim latvijskim domaćinima razgovarati i o latvijskim iskustvima u približavanju euroatlanstkim integracijama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Latvija je bila jedna od prvih europskih zemalja koje su potkraj 1991. godine priznale Hrvatsku. Dvije zemlje nemaju otvornih pitanja a Latvija je i prvi gospodarski partner Hrvatske na Baltiku iako je gospodarska razmjena vrlo skromna i iznosi samo četiri milijuna dolara.

Latvija je od proglašenja nezavisnosti 1991. prošla dug put. Pozvana je da uđe u NATO, a 16. travnja u Ateni će potpisati ugovor o pristupanju Europskoj uniji. Latvija je površinom nešto veća od Hrvatske, ima 2.3 milijuna stanovnika i jedno je od najdinamičnijih gospodarstava tranzicijskih zemalja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara