Predsjednik Mesić nastavlja posjet Sloveniji

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić u srijedu se, dugog dana svog službenog posjeta Sloveniji, sastao sa predsjednikom slovenskog parlamenta Borutom Pahorom, te članovima slovenskog parlamenta govorio o razvoju odnosa dviju država.

"Slovenija i Hrvatska u osnovi imaju već stoljećima zajedničku prošlost. Tako je bilo nekoć pod krunom stranih vladara, a to se dodatno ukorijenilo u razdoblju dviju jugoslavenskih država koje niti Hrvati niti Slovenci nikada nisu mogli osjetiti i prihvatiti kao doista naše države. Danas smo i jedni i drugi samostalni. Susjedi smo koje povezuje zajednička budućnost u udruženoj Europi", rekao je među ostalim u svom obraćanju zastupnicima slovenskog parlamenta predsjendik Mesić.

"Istina je da su neka pitanja otvorena i svi znamo o kojim je pitanjima riječ. I danas ću pred vama ponoviti i reći sasvim jasno: u odnosima između Hrvatske i Slovenije nema pitanja koje se ne bi moglo riješiti", rekao je hrvatski predsjednik.

"S dobrom voljom i spremnošću na kompromise radi zajedničkih interesa i ostvarenja zajedničkih strateških pitanja, mi ta pitanja možemo riješiti. Mi to moramo i ne možemo ih zamrznuti jer će ona postati smetnja razvoju naših odnosa i opterećivati naš budući položaj u Europskoj uniji", rekao je Mesić.

Odgovarajući na pitanja koja se tiču problema granice, Mesić je istaknuo da je republičke granice u bivšoj Jugoslaviji Badinterova komisija priznala kao državne. Pojasnio je da je hrvatsko stajalište i dalje kako parafirani a nepotpisani i neratificiranbi nacrt sporazuma Drnovšek-Račan za hrvatsku stranu više nije aktualan.

"Ako u pregovaračkom procesu dođemo do nečega što se čini rješenjem, može doći do situacije da je zbog otpora na parlamentarnoj razini onemogućen nastavak. U takvom je slučaju potrebna politička mudrost i dalekovidnost, a pregovore valja nastaviti na novoj ili modificiranoj osnovi. Vi znate o čemu govorim", rekao je u nastupu pred slovenskim parlamentarcima Mesić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je također da bi se pitanje štediša Ljubljanske banke Zagreb moglo riješiti tako da se najprije isplate manji štedni ulozi, te kamate većim štedišama. Većina bi se od njih vjerojatno onda odlučila i dalje zadržati svoje štedne uloge u istoj banci, a Ljubljanska bi banka opet mogla poslovati u Hrvatskoj, pojasnio je.

U vezi u Sloveniji često spominjanog i osporavanog prijedloga koji je prije više mjeseci iznio u Splitu o proširenju ekonomske zone na Jadranu između Hrvatske i Italije, Mesić je na pitanje slovenskih zastupnika pojasnio da taj prijedlog nikako nema veze sa budućim hrvatsko-slovenskim ugovorom o granici na moru. Hrvatski je predsjednik rekao da je riječ o traženju rješenja kako bi se u Jadranu izvodila ekološka kontrola kako bi se spriječavale katastrofe koje su nedavno pogodile špaljolsku obalu.

Na molbu predsjednika parlamentarnog odbora za vanjsku politiku slovenskog Državnog zbora Jelka Kacina da Hrvatska ratificira bečki sporazum o sukcesiji bivše Jugoslavije, te tako "konačno pokopa pokojnu Jugoslaviju", Mesić je pojasnio da se hrvatske rezerve u pogledu toga tiču sredstava koja su nestala sa blokiranih računa Narodne banke Jugoslavije u inozemstvu. "Veliki novac ostavlja i veliki trag", rekao je Mesić, dodajući da Hrvatska ni u kojem slučaju ne želi štetiti praktičnim interesima nasljedica bivše Jugoslavije. Budući da je u istom okviru bilo spomenuto i pitanje klirinškog duga bivšeg Sovjetskog saveza potpredsjednik vlade Slavko Linić - koji se također nalazi u hrvatskoj delegaciji koju predvodi predsjednik Mesić - pojasnio je da s hrvatske strane u tom pogledu neće biti nikakvog problema.

Zamoljen da prokomentira pitanje nastalo oko Sunčanog Hvara i nastojanja Termi Čatež da kupi to poduzeće, predsjednik Mesić je rekao da gospodarsku i drugu aktivnost koje bi mogle biti veće blokiraju i otvorena pitanja. Budući da i jedna i druga država imaju i stručnu i političku javnost, posao Termi Čatež propao je onoga trenutka kad se doznalo da je u njegovoj vlasničkoj strukturi prisutna i Ljubljanska banka, koliko god se to činilo čudnim, pojasnio je Mesić.

(Hina) fl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara