Predsjednik Mesić odlikovao Bernarda Luketicha

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić odlikovao je u četvrtak američkog Hrvata Bernarda Luketicha visokim državnim odličjem zbog promicanja Hrvatske u SAD-u.

Tom dugogodišnjem predsjedniku Hrvatske bratske zajednice (HBZ) predsjednik je uručio Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, jedno od najvećih državnih odličja.

´25-godišnje predsjedanje HBZ-om dokaz je da je Luketich čovjek koji je zadužio Hrvate u Americi i u Hrvatskoj´, rekao je Mesić na svečanosti u Uredu predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je da su američki Hrvati oduvijek bili uz domovinu, te da su ostali uz nju i kada je bilo najteže, u Domovinskom ratu.

Zahvaljujući na odlikovanju Luketich je rekao da je ono priznanje ne samo njemu, nego i svim aktivnostima HBZ-a na očuvanju veza s Hrvatskom.

HBZ je najznačajnija i najveća organizacija hrvatskih iseljenika u SAD-u i Kanadi. Utemeljena je 1894., a po podacima iz 1980., u 785 ogranaka okuplja 86.805 članova. Zajednica ima veliku ulogu među hrvatskim iseljenicima čuvajući njihovu nacionalnu posebnost, pa se tako, među ostalim, bavi i osnivanjem škola i kulturno-umjetničkih društava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara