PREDSJEDNIK MESIĆ OTVORIO 80. JMZV

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić otvorio je prije podne 80. jubilarni Jesenski međunarodni zagrebački velesajam, na kojem do 19. rujna sudjeluje 1.750 izlagača iz 40 zemalja svijeta.

Ovogodišnja zemlja partner zagrebačke jesenske gospodarske priredbe, jedne od najvećih te vrste u ovom dijelu Europe, je Ruska Federacija.

Otvarajući sajam predsjednik Mesić se založio za promjenu razvojnog modela Hrvatske koji će se oslanjati na snažnom rastu proizvodnje i izvoza.

Kao najvažniji hrvatski društveno-ekonomski problem istaknuo je visoku nezaposlenost, potkrijepivši to podatkom da je gotovo svaki četvrti radno sposoban građanin bez stalnog zaposlenja.

Glavni cilj ekonomske politike stoga mora biti smanjenje nezaposlenosti, odnosno osiguranje pune zaposlenosti uz zadržavanje makroekonomske stabilnosti, rekao je.

Predsjednik Mesić pritom je upozorio na usporavanje rasta u realnom sektoru, djelomično i zbog restriktivne monetarne politike, na podatke da je uvoz i dalje dvostruko veći od izvoza, na rast vanjskog duga na razinu od oko 80 posto BDP-a.

Hrvatskoj je potreban visok ekonomski rast zasnovan na rastu proizvodnje i izvoza te smanjivanje ekonomske i socijalne nejednakosti, rekao je predsjednik Mesić naglašavajući da su za poticanje rasta potrebne daljnje reforme.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

JMZV ove godine čine tematske cjeline Energetika, Zaštita okoliša i komunalna oprema, Promet i logistika, Graditeljstvo-sanitarije-elektroindustrija, Strojarska i metalna industrija, Prehrana i poljoprivreda, Eko-etno-Hrvatska, Hotelska i ugostiteljska oprema, Modernpak, Tekstil-koža-obuća, Široka potrošnja te Izložba inovacija - ARCA.

Tijekom šest dana trajanja sajma bit će održano i 25 stručno-popratnih aktivnosti, na kojima organizatori očekuju 2.500 sudionika.

Danas, prvog dana sajma, bit će održan tradicionalni Hrvatski gospodarski forum - poslovni razgovor gospodarstvenika s premijerom Ivom Sanaderom i članovima Vlade.

Bit će održana i akcija Hrvatska gospodarske komore (HGK) "Kupujmo hrvatsko", izložba inovacija ARCA, te izložba Eko-Etno Hrvatska.

ZV ove godine obilježava i 95. godišnjicu modernog sajmovanja.

(Hina) xrub/xduk yds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara