Predsjednik Mesić počeo dvodnevni radni posjet Švedskoj

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić započeo je u četvrtak svoj dvodnevni radni posjet Švedskoj sudjelovanjem u radu "švedskohrvatskog gospodarskog dana", skupa na kojem se u Stockholmu okupilo oko 60 predstavnika švedskog i hrvatskog gospodarstva.

U svom obraćanju skupu, što su ga organizirali švedski Savjet za trgovinu i švedsko veleposlanstvo u Zagrebu, predsjednik Mesić pozvao je švedske gospodarstvenike na izravna ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, posebice u sektoru industrije i uslužnim djelatnostima. Također se založio za jačanje robne razmjene između dviju zemalja i njezin rast sa sadašnjih 153 milijuna dolara na razinu iz 1994. godine kada je iznosila 245 milijuna dolara.

Hrvatska radi na uklanjanju administrativnih prepreka koje ograničavaju nova ulaganja, rekao je Mesić istaknuvši da potencijali za jačanje gospodarske suradnje postoje u području informatičke tehnologije, brodogradnje, turizma, metalne i drvne industrije.

Hrvatski predsjednik sastat će se tijekom dana s potpredsjednikom švedskog Parlamenta Perom Westerbergom te premijerom Goeranom Perssonom, a poslijepodne imati i odvojeni susret s švedskim gospodarstvenicima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu gospodarskog dijela posjeta, ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, koji predvodi hrvatskog gospodarsko izaslanstvo u posjetu Kraljevini Švedskoj, razgovarat će s švedskim ministrom trgovine i industrije Leifom Pagrotskyim o unapređenju gospodarske suradnje.

Dvije zemlje potpisale su do sada sedam bilateralnih sporazuma, uključujući Ugovor o poticanju i zaštiti ulaganja, a još tri su u pripremi, među kojima i onaj o izbjegavanju dvostrukog oporezivanju. Međusobna gospodarska razmjena dostigla je posljednjih par godina svotu od 153 milijuna dolara, s velikim debalansom na hrvatsku štetu s obzirom na vrijednost hrvatskog uvoza od 130,28 milijuna dolara. Udio švedske u stranim ulaganjima u Hrvatskoj iznosio je u razdoblju od 1993. do kraja 2001. 7,48 posto, što tu zemlju stavlja na 10. mjesto u ukupnim izravnim ulaganjima u Hrvatskoj.

Najveće pojedinačno strano ulaganje u RH ostvarila je švedska tvrtka Ericsson, u iznosu od 70 milijuna dolara čime je ta tvrtka postala većinski vlasnik tvornice Nikola Tesla iz Zagreba. U Hrvatskoj su trenutno aktivne 33 švedske tvrtke među kojima se posebno ističu Biolab, Elektrolux, Ericsson Nikola Tesla, Oriflame, Tetra pak, Volvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara