Predsjednik Mesić posjetio Hrvatski olimpijski centar Bjelolasicu

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić posjetio je danas Hrvatski olimpijski centar Bjelolasicu gdje su ga poslovodstvo i ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar upoznali s osnovnim podacima i projektima razvoja tog centra.

Hrvatski olimpijski centar Bjelolasica društvo je s ograničenom odgovornošću za sport, ugostiteljstvo i turizam, a zapošljava 154 djelatnika. Godišnje ga posjeti gotovo 100.000 ljudi, a prošle godine ostvareno je 48.000 noćenja i bilježi se kontinuiran rast posjeta i prihoda, izvijestio je ravnatelj Tomislav Paškvalin.

Dodao je kako je HOC-u Bjelolasici još uvijek potrebna državna potpora radi normalnog funkcioniranja, no da bi ostvarenjem razvojnih projekata do 2014. mogao potpuno samostalno djelovati. Hrvatskoj je nužno potreban suvremen olimpijski centar u okviru kojeg bi se izgradila polivalentna sportska dvorana, olimpijski bazen, dijagnostički centar i drugi sadržaji, rekao je.

Ministar Strugar u ime Upravnog vijeća HOC Bjelolasica izvijestio je Mesića kako se u tom centru odvijaju brojne sportske aktivnosti i provode obrazovni programi među kojima i ´Škola u prirodi´ za osnovnoškolce.

Potrebno je dograditi infrastrukturu i omogućiti HOC-u Bjelolasica proširenje ponude i ostvarenje većih prihoda kako bi mogao funkcionirati bez dotacija iz proračuna, rekao je Strugar.

Predsjednik Mesić nakon posjeta je izjavio kako bi taj centar trebao imati predvodničku ulogu u afirmaciji skijaškog turizma u Hrvatskoj i prepoznavanju njezinih mogućnosti.

Skijaške destinacije u Hrvatskoj trebale bi se razvijati bez izravne državne pomoći, a ulaganja u HOC Bjelolasica su potrebna kako bi se pružili kvalitetni uvjeti za treninge sportaša, rehabilitacije i svekoliku turističku ponudu, rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska mora imati takve centre kakvi postoje i u drugim zemljama koje su po njima prepoznatljive, ustvrdio je Mesić. Po njegovim riječima potrebna je inicijativa ljudi uz određene poticaje, a prethodno je nužno stvoriti zakonsku regulativu koja će to omogućiti i poticati razvoj takvih centara.

´Država ne može svakom skijalištu dati žičaru, ali postoji mogućnost udruživanja privatnih poduzetnika da ih izgrade i od njih ubiru dobit, odnosno da zajedno otvaraju centre i koriste pogodnosti planinskih dijelova Hrvatske´, rekao je Mesić.

No, dodao je, ne može se živjeti samo od turizma i skijanja, već treba jačati i proizvodnju i izvoz, otvarati nova radna mjesta i privući kapital koji će aktivirati potencijale.

Na upit smatra li da je bolje HOC Bjelolasicu dotirati proračunskim sredstvima ili joj dati kreditna jamstva, Mesić je odgovorio kako je to pitanje odluke. ´Želimo li brže rješenje, onda odmah treba staviti sredstva na raspolaganje za konsenzualno prihvaćene projekte. Ako želimo da se otplata prebaci na HOC onda mu treba omogućiti kredit uz uvjete koji će omogućiti otplatu i osigurati mu razvojnu prespektivu´, rekao je Mesić.

Hotelsko naselje Bjelolasica udaljeno je 27 km od Ogulina, preuređeno je 1998., raspolaže sa 136 soba i 324 ležaja , restoranom, društvenim prostorijama, kongresnom dvoranom, informatičkim kabinetom, sportskom dvoranom, teretanom i saunom.

U HOC-u Bjelolasica pripremali su se i boravili brojni hrvatski sportaši među kojima i Janica Kostelić, Željko Mavrović, hrvatska nogometna reprezentacija, Ivana Brkljačić i drugi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara