Predsjednik Mesić primio izaslanstvo grada Splita i splitske bolnice

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić primio je danas izaslanstvo grada Splita i Klinike za Kardiologiju KB Split. 

Izaslanstvo je predsjednika Mesića izvijestilo o provođenju i ciljevima akcije "Split zdravi grad", priopćeno je iz Ureda Predsjednika Republike.

Riječ je o edukativnom projektu koji, uz ostalo, uključuje i projekt pristupa nagloj srčanoj smrti, pa je zbog toga izuzetno važno uključiti širu javnost i sve one koji rade na javnim mjestima kao što su npr. vatrogasci, čuvari na plažama, stadionima i sl.

Od nagle srčane smrti godišnje umre više od 700 ljudi, a spašavanje je moguće uporabom defibrilatora u što kraćem vremenu jer svaka minuta zakašnjenja smanjuje šanse za preživljavanje za daljnjih 10 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog toga KB Split, u prvoj fazi projekta, namjerava kupiti 40-tak mobilnih defibrilatora, a medicinsko i nemedicinsko osoblje naučiti rukovanju tim aparatom.

Želja KB Split i splitskog Gradskog poglavarstva je proširiti ovu akciju u cijeloj Hrvatskoj, a kroz humanitarne akcije prikupiti novac za kupnju dodatnih defibrilatora.

Uz predsjednika Mesića na sastanku je bio njegov savjetnik za znanost i ekologiju prof. dr. Esad Prohić.

U izaslanstvu koje je predvodio gradonačelnik Splita dr. Slobodan Beroš, bio je njegov zamjenik Željko Sikirica, savjetnica Andrea Russo, voditelj jedinice koronarne skrbi KB-Split doc.dr.sc. Drago Rakić, voditelj Odjela za kliničku farmakologiju Klinike za unutarnje bolesti srca i krvnih žila prof.dr.sc. Jugoslav Bagatin, voditelj Odjela za bolesti srca i krvnih žila KB-Split prof.dr.sc. Stojan Polić i predstavnik proizvođača defibrilatora Milan Ljubotina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara