Predsjednik Mesić primio načelnika Glavnog stožera generala Lucića

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Stjepan Mesić primio je danas načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga generala zbora Josipa Lucića koji ga je izvijestio o svom boravku u SAD gdje je primio visoko odličje Legiju za zasluge.

To odličje američkog predsjednika Busha koje je Luciću uručio zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga Richard Myers, priznanje je za uspješnu provedbu reforme Hrvatske vojske na putu prema NATO-u, doprinos u borbi protiv globalnog terorizma, posebice u Afganistanu, te konstruktivnim odnosima hrvatske i američke vojske.

Nakon prijema kod predsjednika Mesića general Lucić je izjavio novinarima da su, među ostalim, razgovarali i o mogućnostima daljnje suradnje hrvatske i američke vojske.

Reformski procesi u Hrvatskoj vojsci pridonijeli su regionalnoj stabilnosti koja je jedan od preduvjeta koji moraju ispunjavati sve zemlje koje su iskazale interes za pristupanje NATO-u, a i za očuvanje globalne sigurnosti, istaknuo je Lucić.

Razgovarali smo o procesima obuke i školstva u svjetlu velikih izdvajanja za oružani sustav, a posebno o obuci dočasničkog osoblja, rekao je Lucić.

Dodao je da je s Predsjednikom razgovarao i o ustroju Obalne straže i američkim iskustvima, a o kojoj se već sada u Hrvatskoj razmišlja i traže rješenja. Hrvatska vojska zainteresirana je da dijelom svoje mornarice sudjeluje u organizaciji obalne straže jer raspolaže s potrebnom infrastrukturom, rekao je general Lucić.

Odgovarajući na novinarski upit rekao je da s Predsjednikom nije razgovarao o slučaju bojnika Čačije i slanju hrvatskih vojnika u Irak.

O tvrdnjama bivše ministrice obrane Antunović da je odgovoran što bojnik Stipe Čačija nije sankcioniran nečasnim otpustom zato što nije dolazio na posao, a u isto je vrijeme u izbornoj kampanji bio šef osiguranja predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, Lucić je rekao kako je, da bi se pripadnika Oružanih snaga umirovilo s otpremninom potrebno donijeti 14 dokumenata u raznim institucijama i komisijama. Napomenuo je da je MORH do sada uglavnom izgubio sve sporove zbog proceduralnih pitanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara