PREDSJEDNIK MESIĆ PRIMIO ŠEFA DIPLOMACIJE SRBIJE I CRNE GORE

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je u četvrtak Gorana Svilanovića, ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore koji je posjetio Zagreb u sklopu obilaska zemalja jugoistočne Europe pred konferenciju zemalja članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi, 9. travnja u Beogradu.

Kako je priopćeno iz Ureda Predsjednika, ministar Svilanović je i formalno pozvao predsjednika Mesića da prisustvuje sastanku na vrhu zemalja sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi. Predsjednik je potvrdio da će doći u Beograd, što je prihvaćeno sa zadovoljstvom.

U razgovoru je izraženo zadovoljstvo postignutim napretkom u normaliziranju odnosa između dviju zemalja, osobito tijekom prošle godine. Obostrano je konstatirano kako treba nastaviti s rješavanjem otvorenih pitanja, pri čemu je predsjednik Mesić apostrofirao povratak izbjeglih i raseljenih, što treba rješavati u trokutu Zagreb-Beograd-Sarajevo, slobodno i nesmetano raspolaganjem imovinom te suradnju s Haškim sudom. Dvije strane su se složile da osobitu pozornost valja posvetiti konačnom rasvjetljavanju sudbine osoba nestalih u vrijeme ratnih sukoba.

Ministar Svilanović je informirao o procesu konstituiranja organa i institucija državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Uz ministra Svilanovića na sastanku su bili Milan Simurdić, veleposlanik Srbije i Crne Gore te Dušan Crnogorčević, pomoćnik ministra vanjskih poslova i šef Sektora bilaterale.

Uz predsjednika Mesića na sastanku su bili Tonino Picula, ministar vanjskih poslova RH, Tomislav Jakić, savjetnik Predsjednika za vanjsku politiku te Davor Božinović, veleposlanik RH u Srbiji i Crnoj Gori.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara