Predsjednik Mesić priredio primanje za predstavnike medija

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić priredio je danas božićno novogodišnje primanje za predstavnike medija ističući u prigodnoj riječi da nema slobodnog i demokratskog društva bez slobodnih medija.

Uz najbolje želje u Novoj godini Predsjednik je predstavnicima medija poželio da svoj odgovoran posao obavljaju u interesu profesije i cjelokupne hrvatske javnosti.

Po njegovim riječima događaji u prošloj godini, izbori za Hrvatski sabor i promjena vlasti dokazali su zrelost demokracije, a predaja molbe za članstvo u Europskoj uniji spremnost Hrvatske na dostizanju i ispunjavanju kriterija koje je pred nas postavila međunarodna zajednica. Naglasio je kako mu je drago da su mediji izbornu kampanju i izbore pratili dobro i profesionalno, što su, dodao je, potvrdili i neovisni i nevladini analitičari.

"Takvo ponašanje medija, uvažavanje profesionalnih kriterija kao temelja medijskih sloboda, pridonose našem napretku na putu prema euroatlantskim integracijama", istaknuo je predsjednik Mesić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema slobodnog i demokratskog društva bez slobodnih medija", rekao je dodavši kako su prošla vremena kada su novinari, iako ne svi, odlazili po mišljenje u razne komitete. Nekada su u redakcijama sjedili ljudi koji su se nazivali urednicima, iako su u stvari igrali ulogu cenzora, a sve u funkciji zadovoljavanja interesa jedne i vladajuće partije, rekao je Mesić.

Govoreći o odnosu medija i politike, odnosno političara, rekao je da su svi na političkoj sceni podložni ocjeni javnosti uključujući i medije, a to podrazumijeva i kritiku medija na račun političara. Nitko se nema pravo buniti protiv kritike, ali se svatko ima pravo buniti protiv neargumentiranih i tendencioznih kritika i 'provlačenja kroz blato'. "Argumentirana kritika u pravilu pokazuje put prema boljim rješenjima i upozorava na ono što nije u redu. Kritika bez argumenata temeljena na poluistinama i čak i lažima poraz je profesije i profesionalne etike. Protiv toga se i vi morate pobuniti i ne smijete nikada i nikome dopustiti da vas pretvara u izvršitelje svojih obračuna s bilo kime, bez obzira na motive", poručio je predsjednik Mesić predstavnicima hrvatskih medija. Dodao je da isto tako ni političari ne smiju medije smatrati niti pokušavati upotrebljavati kao svoj servis u bilo koje svrhe.

U ime predstavnika hrvatskih medija Predsjedniku je zahvalio potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara