Predsjednik Mesić putuje u posjet Finskoj i Švedskoj

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić boravit će ovog tjedna u Skandinaviji, u radnim posjetama Finskoj i Švedskoj, kojima će glavni cilj biti daljnje jačanje veza, posebice gospodarskih, s tim zemljama.

Hrvatski predsjednik u srijedu će se, odmah po dolasku u Helsinki, sastati sa svojom finskom kolegicom Tarjom Halonen, s kojom će razgovarati u četiri oka, a potom će se sastati i šira izaslanstva.

Tijekom jednodnevnog posjeta Helsinkiju, hrvatski predsjednik razgovarat će i s predsjednikom parlamenta, nekadašnjim dugogodišnjim finskim premijerom Paavom Lipponenom, a potom i s novim predsjednikom finske vlade Mattiem Vanhanenom.

Mesić, s kojim osim državnih dužnosnika u posjet Finskoj i Švedskoj putuje i gospodarsko izaslanstvo, posjetit će tijekom poslijepodneva finskog telekomunikacijskog diva Nokiu.

Boraveći potom u četvrtak i petak u dvodnevnom posjetu Kraljevini Švedskoj, Mesić će razgovarati s premijerom Goeranom Perssonom, potpredsjednikom parlamenta Perom Westerbergom, a sastat će se i sa švedskim monarhom, kraljem Carlom Gustafom XVI.

Hrvatski predsjednik sudjelovat će u radu Švedsko-hrvatskog gospodarskog dana, koji se u četvrtak održava u Stockholmu, gdje će se obratiti hrvatskim i švedskim gospodarstvenicima.

U sklopu boravka, Mesić će sa suradnicima posjetiti i švedskog telekomunikacijskog giganta Ericsson, inače najvećeg pojedinačnog ulagača u hrvatsko gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posjet predsjednika Mesića Finskoj i Švedskoj prvi je bilateralni posjet na toj razini između Hrvatske i ovih zemalja, a do njega dolazi u sklopu cjelokupnih aktivnosti hrvatskog predsjednika vezanih uz Europsku uniju, doznaje se iz njegova Ureda.

Posjetom se želi dati nova kvaliteta dosadašnjim dobrim odnosima s ovim dvjema državama i unaprijediti međusobne odnose i suradnju, pogotovo onu na gospodarskom planu, te pokazati europsko usmjerenje Hrvatske i želju za dobrim odnosima i razvijenim vezama s državama EU-a.

Posljednjih godina ojačali su kontakti na različitim razinama s dužnosnicima tih dviju skandinavskih zemalja, čija su gospodarska iskustva, a posebice ona vezana uz članstvo u EU, u koju su obje zemlje ušle 1995., Hrvatskoj osobito zanimljiva.

Prilikom posljednjih susreta hrvatskih i finskih šefova diplomacija i premijera, tijekom 2002. godine, utvrđeno je da se nastavlja stalna uzlazna putanja u odnosima dviju zemalja te se posebice ističe finska potpora hrvatskim nastojanjima na ulasku u EU.

Unatoč tadašnjim najavama, finski parlament, međutim, još uvijek nije ratificirao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Hrvatske s EU-om, što se objašnjava tehničkim razlozima. Finska je u međuvremenu održala parlamentarne izbore u ožujku ove godine, na kojima je tijesna pobjedu ostvarila oporbena stranka Centar.

Švedska, jednako kao i Finska, podupire proces proširenja Europske unije i individualno vrednovanje rezultata na putu približavanja, a upravo je tijekom njezina predsjedanja EU-om, u prvom polovici 2001., došlo do parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU.

Obje su zemlje tijekom rata u Hrvatskoj slale znatnu humanitarnu pomoć te sudjelovale u programima obnove i financiranju programa pomoći te prihvata izbjeglica. Njihovi vojnici sudjelovali su u mirovnim snagama na prostoru Hrvatske i ostalim područjima bivše Jugoslavije, a uspon u odnosima rezultirao je i potpisivanjem više bilateralnih ugovora. Obje su zemlje, jednako kao i Hrvatska sa svoje strane, zainteresirane za daljnje jačanje gospodarske suradnje.

U hrvatskom gospodarskom izaslanstvu koje će s predsjednikom Mesićem boraviti u Švedskoj i Finskoj biti će zastupljene tvrtke Podravka, DETEER, OMCO, Končar, SMS, Eurocable group, što svjedoči o interesu hrvatske prehrambene, tekstilne, metaloprerađivačke industrije i telekomunikacija za jačanjem gospodarskih veza s ovim dijelom Europe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara