Predsjednik Mesić razgledao izložbu "Secesija u Hrvatskoj"

Predsjednik Republike Stjepan Mesić sa suradnicima razgledao je večeras reprezentativnu izložbu "Secesija u Hrvatskoj" koja je sredinom prosinca otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt i u prostoru nekadašnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice na Marulićevu trgu, a do sada ju je vidjelo 35 tisuća posjetitelja.

Izložba obuhvaća oko tisuću eksponata, djela koja svojim sadržajem predstavljaju vrhunska dostignuća hrvatske umjetnosti na prijelomu 19. i 20. stoljeća u razdoblju od 1897. do kraja Prvog svjetskog rata, 1918. godine.

Izložena su djela s područja arhitekture, slikarstva, kiparstva, grafike, grafičkog dizajna i umjetničkog obrta u okviru kojega je zastupljeno oblikovanje namještaja, predmeta od metala, keramike i stakla te modni trendovi toga vremena.

Po riječima ravnatelja muzeja Miroslava Gašparevića, za tu izložbu postoji velik interes iz cijele Hrvatske.

Nakon razgledanja izložbe predsjednik Mesić izjavio je kako je to sjajna postava i jedan od najvećih pothvata u prezentaciji naše umjetnosti. Mesić je kazao kako ta izložba pokazuje da je Hrvatska bila u razini s Europom još u vrijeme nastanka tih djela.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je pohvalio suradnju kulture i gospodarstvenika na tom velikom projektu koji je potpomoglo 30-ak vodećih sponzora, odnosno tvrtaka čiji su predstavnici također večeras posjetili izložbu.

Uz predsjednika Mesića u Muzeju za umjetnost i obrt bila je i pomoćnica ministra kulture Branka Šulc, gradonačelnica Vlasta Pavić, članica Gradskog ureda za kulturu Andrea Zlatar, predsjednikova savjetnica za kulturu Maja Razović. Predsjednik Mesić na odlasku zahvalio je na srdačnom prijemu djelatnicima muzeja na čelu s ravnateljem Miroslavom Gašparovićem.

Večeres je promoviran osobni vodič kroz izložba putem mobilnog telefona, a prvi korisnik tog načina razgledavanja bio je predsjednik Mesić. Broj za korištenje razgledavanja putem mobilnog telefona je 060 300 000, a jedna minuta s PDV-om stoji 1,70 kuna.

(Hina) xta yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara