PREDSJEDNIK MESIĆ RAZGLEDAO RETROSPEKTIVNU IZLOŽBU RAOULA GOLDONIJA

Predsjednik Republike Stjepan Mesić sa suprugom razgledao je večeras u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu retrospektivnu izložbu Raoula Goldonija, koja obuhvaća umjetničko razdoblje od 1942. do autorove smrti godine 1983. L

Na izložbi je predstavljeno kiparstvo i slikarstvo toga istaknutog hrvatskog umjetnika, jednog od istaknutijih pojava u suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti druge polovice 20. stoljeća.

Izložba daje presjek od 200-tinjak radova, slika, crteža, skulptura, unikatni industrijski uporabni predmeti primjenjene umjetnosti i dizajna koje je veliki majstor Goldoni izveo u različitim materijalima - staklu, bronci, keramici i srebru.

Autori izložbe su dvojica vodećih povjesničara umjetnosti Ive Šimat Banov i Tonko Maroević.

Kako su naglasili, izložba je način da se sagledaju brojne dionice i etape Goldonijeva rasta i sazrijevanja te dominantne linije što su ga vodile na putu do autentičnoga i specifičnoga osobnog izraza.

Nakon razgledavanja izložbe, koja se zatvara 10. svibnja, predsjednik Mesić izrazio je zadovoljstvo što je imao prilike vidjeti ova izuzetna djela. Dodao je kako je dugi niz godina kao predstavnik jedne arhitektonske tvrtke surađivao s Goldonijem, koji je za tu tvrtku radio različite interijere.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesić je posebno upozorio na Goldonijevu veliku skulpturu konjanika, rađenu za hotelsko naselje 'Libertas' u Dubrovniku, te istaknuo kako bi skulpturu trebalo zaštititi sada u novim uvjetima kada je 'Libertas' privatiziran. Dodao je kako skulpturu treba temeljito obnoviti i zaštititi, i ne dopustiti da se premjesti s tog prostora kojemu je namjenjena.

Uz predsjednika Mesića izložbu u Umjetničkom paviljonu posjetila je i zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić te članovi obitelji Goldoni, koji su nasljednici velikog broja izloženih umjetnina.

Ravnatelj Umjetničkog paviljona Radovan Vuković proveo je goste kroz izložbu te im nastojao približiti opus ovoga velikog hrvatskog slikara i kipara i vrsnog pedagoga.

Raoul Goldoni (1919., Split - 1983., Zagreb) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu godine 1942. u klasi prof. Marina Tartaglie. Sudjelovao je na mnogim izložbama u zemlji i inozemstvu za što je dobio mnoge značajne nagrade i priznanja. Bio je dugogodišnji profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti.

(Hina) xatod ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara