Predsjednik Mesić smanjio kaznu srpskom ratnom zločincu

ODLUKOM predsjednika Republike Hrvatske, Stjepana Mesića, ratnom zločincu Nikoli Dragušinu, koji je pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, kazna je smanjena za jednu godinu, doznaje Vjesnik.

53-godišnji pripadnik 18. korpusa vojske tzv. Srpske krajine, Nikola Dragušin, osuđen je 1996. na 20 godina zatvora zbog mučenja hrvatskih civila i zarobljenih pripadnika hrvatskih obrambenih snaga u logoru Bučje.

Ovo nije prva neobična Mesićeva odluka koja se odnosi na pomilovanje odnosno smanjivanje kazne pravomoćno osuđenim kriminalcima. Vjesnik tako navodi primjer iz 2003., kad je SDP-ova zastupnica u Saboru, Milanka Opačić, otvoreno kritizirala Mesića ustvrdivši da je od početka svog mandata pomilovao 22 trgovca drogom.

Podsjetimo, nakon što je Mesić pomilovao tri splitska dilera sredinom 2000. godine, tadašnji načelnik Odjela za suzbijanje droga PU splitsko-dalmatinske, Josip Buljan, iz revolta je podnio ostavku.

Predsjednik je 2001. godine "oprostio" preostale dvije godine zatvora Mariju Žarkoviću, koji je osuđen zbog ubojstva češkog turista, iako su sud u Splitu i Državno odvjetništvo dali negativno mišljenje o mogućnosti pomilovanja za Žarkovića.

Iste godine Mesić je pomilovao petoricu srpskih ratnih zločinaca, a iz Ureda predsjednika tada je "objašnjeno" kako je takva odluka donešena zbog puštanja petorice Hrvata iz srpskih zatvora, koji su za vrijeme Domovinskih rata u Srbiji osuđeni zbog navodne špijunaže.

Navodi se i primjer pomilovanja Antuna Lovika, koji je osuđen zbog niza razbojništava u Austriji i Njemačkoj, a da stvar bude još gora, Lovik je dva mjeseca nakon pomilovanja sudjelovao u oružanoj pljački Ininog kombija, koji je prevozio 1,24 milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara