Predsjednik Mesić stigao u Finsku

Predsjednik Mesić stigao u Finsku
HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić stigao je u srijedu u Helsinki, u jednodnevni radni posjet Finskoj, gdje će tijekom dana s najvišim finskim dužnosnicima razgovarati o daljnjem jačanju veza između dviju zemalja.

Predsjednik Mesić će se odmah po dolasku sastati sa svojom finskom kolegicom Tarjom Halonen, a tijekom poslijepodneva i s predsjednikom parlamenta Paavom Lipponenom te s novim finskim premijerom Mattijem Vanhanenom.

Kratki posjet Helsinkiju Mesić će iskoristiti i za obilazak sjedišta najvećg svjetskog proizvođača mobilne telefonije - tvrtke Nokia.

Hrvatska i Finska intenzivirale su u posljednje tri godine svoje bilateralne kontakte pa su tako u Finskoj boravili predsjednik Sabora i članovi saborskog vanjskopolitičkog odbora, ministri gospodarstva, rada i socijalne skrbi, europskih integracija, a tijekom 2002. i ministar vanjskih poslova Picula te premijer Račan.

S finske strane, u posjetu Hrvatskoj u tom su razdoblju bili članovi odbora finskog parlamenta, ministar vanjske trgovine, šef diplomacije Erkki Tuomioja i Paavo Lipponen, tada u svojstvu premijera.

Dvije zemlje potpisale su dosad Sporazume o ukidanju viza, o poticanju i zaštiti ulaganja, o sukcesiji ugovora između bivše SFRJ i Finske o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja (još nije sklopljen direktan sporazum) te Sporazum o cestovnom prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bilanca pak gospodarske razmjene skromna je i u njoj Hrvatska bilježi izraziti deficit. Godine 2002. vrijednost trgovinske razmjene iznosila je 48,86 mil dolara, od čega je hrvatski izvoz iznosio vrlo skromnih 4,03 mil dolara, a uvoz (čijih blizu 40 posto otpada na telekomunikacijsku opremu) 44,82 mil dolara.

Prostor za intenziviranje gospodarske suradnje, koja svojim obujmom ne slijedi dobre političke odnose, hrvatska strana vidi u brodogradnji, tekstilnoj industriji, industriji papira i energetici, a dosadašnja nastojanja da poput Ericssona i Siemensa u Hrvatsku stigne i Nokia nisu zasad urodila plodom.

Veće mogućnosti suradnje postoje i u području turizma, s obzirom da je broj finskih turista i ostvarenih noćenja još uvijek daleko od predratnog, što otvara prostor za aktivnosti turoperatera i uvođenje charter letova.

U dosadašnjim je susretima finska strana uvijek isticala svoju potporu Hrvatskoj u približavanju Europskoj uniji, a s obzirom na relativno svjež vlastiti ulazak u članstvo 1995., Finska je Hrvatskoj bila i vlastitim iskustvom od pomoći. Unatoč tomu, finski parlament za sada još nije ratificirao SSP između Hrvatske i EU, što se objašnjava tehničkim razlozima (u međuvremenu su u proljeće ove godine održani parlamentarni izbori).

Ova je nordijska zemlja značajno je prisutna na prostorima bivše Jugoslavije, pa tako i u Hrvatskoj, osobito kroz multilateralu. Tako je bivši finski predsjednik Matti Ahtisaari bio, zahvaljujući svome ugledu i finskoj neutralnosti, imenovan međunarodnim posrednikom u kosovskoj krizi, dok je njegova sunarodnjakinja Elisabeth Rehn od 1995. do 1998. bila posebna izvjestiteljica UN Komisije za ljudska prava za područje RH, BiH i SRJ, a od siječnja 1998. posebna izaslanica glavnog tajnika UN za BiH.

Hrvatskoj svakako mogu biti, a i jesu zanimljiva finska iskustva u politici zapošljavanja, socijalnoj skrbi i zaštiti obitelji. Finska je osobit uspjeh ostvarila u smanjenju nezaposlenosti, koja je sa stope od 18 posto 1994. u novije vrijeme prepolovljena. Dugogodišnja socijaldemokratska vladavina ostvarila je i dobre rezultate u području socijalne zaštite, posebice zaštite obitelji, što je dovelo do porasta nataliteta koji je sada veći od prosjeka EU-a.

Finska je u Hrvatskoj ponudila i pomoć u prilagodbi državne uprave u okviru procesa eurointegracije, uspostavivši izravnu suradnju s hrvatskim ministarstvom za europske integracije, a u rujnu ove godine izaslanstvo finskog ministarstva pravosuđa boravilo je u posjetu Hrvatskoj, s obzirom da je Finska na natječaju ureda Europske komisije u Zagrebu dobila status zemlje partnera Hrvatskoj u provedbi CARDS programa namijenjenog poboljšanju i modernizaciji hrvatskog pravosuđa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara