Predsjednik Mesić u Ateni

UKUPNO 40-ak sudionika ekonomskog susreta zemalja jugoistočne Europe u Ateni odazvalo se u subotu radnom doručku s predsjednikom republike Stjepanom Mesićem i ministrom europskih integracija Nevenom Mimicom.

Radilo se o pripadnicima poslovne zajednice većinom postojećim ulagačima u Hrvatsku ili onima koji to namjeravaju postati.

"Rasprava, pitanja i odgovori odnosili su se na glavne hrvatske strateške ciljeve u ekonomiji, usklađivanju zakonodavstva s europskim normama i procesu privatizacije", izjavio je ministar Mimica na tiskovnoj konferenciji.

Tranzicijske zemlje jugoistočne Europe, zemlje s malim tržištima, "boljom poslovnom suradnjom u regiji mogu otvoriti prostor za značajniji ulazak visokih tehnologija i stranog kapitala u područje. Mislim da već postoji dobra volja da se ovaj prostor ojača u komercijalnom smislu", dodao je predsjednik Mesić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi dio tiskovne konferencije hrvatskog izaslanstva, organiziran je za sve novinare akreditirane u Ateni, bio je posvećen hrvatskom putu prema Bruxellesu. "Hrvatska želi i u stanju je ispuniti europske uvjete do 2006. kako bi slijedeće godine bila primljena u članstvo EU", naglasio je Mesić.

Mimica je dodao, da je izuzetno važno da EU napokon objavi vrlo jasnu poruku da je cilj Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju priključenje Uniji i da proces proširenja neće biti završen dok se u EU ne nađu sve zemlje iz područja.

"Mi se ne natječemo ni sa kim u procesu približavanja EU, čak niti sa Bugarskom i Rumunjskom. Mi se natječemo sami sa sobom, da izvučemo najbolje iz sebe kako bi završili reforme u Hrvatskoj. To će nas dovesti bliže EU i očekujemo da će Unija vrednovati isključivo takva individualna postignuća", rekao je ministar Mimica.

Predsjednik Mesić u Ateni će još sudjelovati na plenarnoj sjednici "Europske perspektive" uz makedonskog kolegu Borisa Trajkovskog, srbijanskog premijera Zorana Živkovića, grčkog ministra vanjskih poslova Georgiosa Papandreua i predsjednika Europskog parlamenta Pata Coxa, nakon čega će otputovati u Zagreb.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara