Predsjednik Mesić u Slatini

Predsjednik Republike Stjepan Mesić danas je boravio u Slatini gdje je otvorio novi pogon za proizvodnju tekstilne konfekcije tvrtke ECComm, labinske tvrtke koja je kupila bivši pogon slatinske tekstilne industrije Uzor, u što je uložila tri milijuna kuna i otvorila 75 novih radnih mjesta. L

To je tek polovica plana, rekao je predstavnik tvrtke Dubravko Zeljko objašnjavajući da je slatinski pogon zamišljen kao sjedište budućeg regionalnog sustava koji će se nalaziti na području Slavonije.

Predsjednik Mesić obišao je i nedavno otvoreni pogon Limexa, tvrtke za proizvodnju šavnih cijevi. Nakon toga je u izjavi novinarima kazao kako su ti slatinski pogoni primjer da se, ako se dobro organiziraju i udruže lokalna uprava, zainteresirani ulagači i banke, a potporu im da država, može pokrenuti proizvodnja i to proizvodnja usmjerena prema izvozu i da se mogu otvoriti nova radna mjesta.

Odgovarajući na novinarska pitanja o najavi da će Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju uskoro objaviti mjere za ubrzanje privatizacije te da će iz tog ubrzavanja biti izdvojena privatizacija Ine jer je procijenjeno da se ne bi postigla dobra cijena za sljedeći paket dionica, predsjednik Mesić je rekao kako se slaže da se s privatizacijom Ine zaista ne treba žuriti.

Što se tiče privatizacije, nju svakako treba završiti kako bi se došlo do pravog titulara vlasništva, koji će biti najbolji menadžment sposoban naći posao i tržište, rekao je predsjednik Mesić.

Kako je rekao, prethodna pretvorba i privatizacija otišle u krivom smjeru i dobili smo poduzetnike koji nisu znali voditi pogone i vlasnike koji nisu plaćali, pa su na kraju mnogi pogoni propali. Tisuće predmeta u reviziji je zahvatila zastara pa nikad neće niti biti riješeni i kažnjeni oni koji su doveli do propasti", rekao je Mesić. Po njemu, nova privatizacija treba krenuti od čistih računa, što znači da onaj koji kupuje neki pogon sam plaća, a ako nema novca, zadužuje se na vlastiti račun.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Mesić komentirao je i vladinu odluku da obitelji Zec isplati 1,5 milijuna kuna jednokratne pomoći. Rekao je da je taj slučaj dokaz da pravosuđe nije funkcioniralo te da država mora pomoći da se ta obitelj obešteti.

"Da je pravosuđe funkcioniralo, ne bi bilo ni današnjih problema s Haagom", rekao je Mesić naglašavajući da nema takvog hrvatskog interesa koji bi opravdao bilo koji zločin. "Nadam se da će od sada biti drukčije, da će pravosuđe funkcionirati pa će se i Haag drukčije odnositi prema onima koji odgovaraju prema zapovjednoj odgovornosti", zaključio je Mesić.

Na kavi s građanima u kavani "Tena" Predsjednik se susreo i s članovima Udruge invalida te je, odgovarajući na njihova pitanja, rekao kako svi invalidi moraju imati ista prava, a zadaća je države da svima pod istim uvjetima pomogne da se uključe u svakodnevicu i da im pruži priliku da postanu produktivan dio društva.(Hina) xgga yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara