Predsjednik Mu posjetu Splitu

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić danas se za radnog posjeta gradu Splitu jutros sastao s gradonačelnikom Slobodanom Berošem i članovima Poglavarstva.

Predsjednika Mesića sa suradnicima na ulasku u Banovinu, sjedište Gradskog poglavarstva, dočekali su zaposlenici dugim pljeskom.

Mesić je s gradskim dužnosnicima razgovarao o povijesti toga 1700 godina stara grada, naporima za očuvanje Dioklecijanove palače i drugom.

Predsjednik Mesić je ustvrdio kako je uvjeren da Dalmacija ne treba biti zabrinuta za turizam zbog iračke krize, jer se, po njegovu mišljenju, ona neće odraziti na dolazak turista u Hrvatsku.

Govoreći o plovidbi tankera s opasnim teretima Jadranom, predsjednik Mesić je istaknuo da se to može riješiti kontrolom. Najlakše je biti protiv Omišlja i Družbe Adria, ali ako mi ne prihvatimo i ne podupremo taj projekt prijevoza nafte, to će odmah prihvatiti, na primjer, Trst, i onda će opet tankeri prolaziti Jadranom, ali ih više nećemo mi nadzirati, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Mesić je, istaknuvši da to govori osobno, zauzeo se za proglašenje gospodarskoga pojasa na Jadranu. ´Morali bismo s Talijanima naći zajednički jezik da po pola Jadrana oni i mi imaju svoj gospodarski pojas. O tome bi trebalo raspraviti premda znam da će ova moja izjava naići na otpore i izazvati svakakve komentare kod drugih jadranskih zemalja koji nemaju tako velik dio Jadrana, kao što imaju Hrvatska i Italija´, istaknuo je Mesić.

Gradonačelnik Beroš je spomenuo izradbu gradskoga generalnoga urbanističkoga plana, koji treba biti završen potkraj ove godine. U njemu je najvažniji projekt gradske luke, očuvanje parka Marjana koji je pod velikim pritiskom gradnje kuća i treba ga urbanistički zaštititi, te odnosi s MORH-om, čije prostore grad želi još više iskoristiti.

U gradu Splitu, s 21.000 nezaposlenih, svi veliki gospodarski sustavi su pali, ostala je jedino brodogradnja, turizam i malo poduzetništvo. No to su vrlo izgledne djelatnosti, ali Splitu nema hotela a treba ih izgraditi, kazao je gradonačelnik s čime se složio i predsjednik Mesić. Gradonačelnik je također podsjetio na važnost autoceste Zagreb - Split te najveći ekološki projekt u Sredozemlju ´Eko-Kaštelanski zaljev´.

Predsjednik se Mesić prije radnog sastanka s gradskim dužnosnicima u vili ´Dalmaciji´ sastao s članovima Kluba roditelja djece oboljele i liječene od zloćudnih bolesti ´Sanus´ i Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom ´Zvono´, koje je podupro u uspješnu dobrotvornom radu.

Predsjednik Mesić danas će otvoriti sajam ´Gast 2003.´ na Žnjanu u Splitu te sudjelovati u Gospodarskom forumu. Susrest će se i s vodstvom splitskoga Sveučilišta te posjetiti neke fakultete i Centar za odgoj i obrazovanje ´Juraj Bonači´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara