Predsjednik nema ništa protiv podizanja spomenika Srbima ubijenima u zatvoru u Lori

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

HRVATSKI predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako nema ništa protiv obilježavanja svake žrtve ratnog zločina gdje god se on dogodio, pa tako i zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u nekadašnjem vojnom zatvoru u splitskoj Lori.

No predsjednik smatra kako je ipak najvažnije procesuirati sve ratne zločine koji su se dogodili u Domovinskom ratu, ali i u svim ratovima na području bivše Jugoslavije 90-tih godina prošloga stoljeća, prenosi Jutarnji list. Josipović je naglasio kako "svaka žrtva zaslužuje poštovanje i počast", no dodao je kako je u ovom slučaju ipak najvažnija činjenica da je u sudskom postupku za zločine u Lori i pravno dokazano teško i nečovječno postupanje prema civilima, te da su optuženi proglašeni krivima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Matić: Zločin u Lori je mrlja na našu pravednu borbu za neovisnost

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideju o podizanju spomen obilježja žrtvama iživljavanja čuvara zatvora u Lori u Slobodnoj Dalmaciji je ovih dana iznio predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP) Zoran Pusić. On je, pozitivno ocijenivši reakciju predsjednika države, najavio da će pokrenuti inicijativu za podizanje spomenika, jer bi to, kako je ocijenio, "bio veliki civilizacijski iskorak za Hrvatsku i dobra poruka za duhovno zdravlje hrvatske nacije".

Najavu podizanja spomenika žrtvama u Lori pozdravio je i vukovarski branitelj i bivši zatočenik srpskih logora Predrag Matić, koji je rekao da se u ovom slučaju radi o "delikatnoj stvari", ali da i on kao žrtva ratnog zločina smatra da je "zločin - zločin". "Hrvatskoj nije na ponos zločin u Lori, jer je to mrlja na našu pravednu borbu za neovisnost, ali sam ponosan da je Hrvatska imala snage procesuirati taj zločin", rekao je Matić.

Šef splitskog ogranka HDZ-a Dujomir Marasović nije podržao Pusićevu ideju, konstatirajući da ona "jednostranim pristupom produbljuje rane i kvari odnose Hrvata i Srba", a prvi čovjek splitskog SDP-a Marin Jurjević vjeruje kako bi takva spomen ploča "ukazala na jedno teško vrijeme i nikoga ne bi smjela vrijeđati niti bi dovodila u pitanje suštinu Domovinskog rata".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara