Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata odbacio Vladine tvrdnje

PREDSJEDNIK Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever odbacio je danas Vladinu ocjenu da je jučerašnja Severova izjava kako su sindikati bili zaobiđeni u raspravi o obvezama iz aranžmana s MMFom ´neutemeljena i netočna´.

Sever ističe da je na izvanrednoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća 29. listopada bilo samo govora o općim postavkama i mogućnostima za novi aranžman s MMF-om, pri čemu nije posebno naglašavano nikakvo opredjeljenje za smanjenje radničkih prava.

NHS je dostavio primjedbe na aranžman koje su ostale bez odgovora, a ovoga puta niti Misija MMF-a nije se sastala sa sindikalnim predstavnicima, ističe Sever.

Odgovarajući na primjedbu Vlade da poslodavci i sindikati nisu pružili alternativne odgovore na pojedina pitanja iz Zakona o radu, Sever napominje kako se uža tripartitna skupina, osnovana u svibnju, nikada nije sastala, a obvezu njezina sazivanja nisu imali sindikati.

Također je neprihvatljivo da se prijedlog izmjena ZOR-a sindikatima upućuje dan prije izvanredne sjednice Sabora na kojoj se o njemu najavljuje rasprava.

´Sve navedeno ukazuje da Vlada ima neku svoju osobnu viziju socijalnog partnerstva, a od hrvatskih radnika traži se razumijevanje i odricanje za nešto maglovito što bi se tek trebalo dogoditi u budućnosti´, kaže Sever.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara