Predsjednik predsjedništva BiH pred posjet Sloveniji: Želimo biti stabilizator mira

Bosna i Hercegovina u vanjskoj politici želi djelovati kao stabilizator mira, izjavio je pred posjet Sloveniji predsjedavajući predsjedništva BiH Dragan Čović u razgovoru za dnevnik "Delo". L

Čović je istaknuo da su odnosi Sarajeva i Ljubljane odlični, a jedno od rijetkih neriješenih pitanja je problem štediša Ljubljanske banke Sarajevo, za koji Slovenija smatra da je pitanje sukcesije bivše Jugoslavije i da bi štediše te banke trebala obeštetiti BiH po teritorijalnom principu.

"Ovom ćemo prilikom u Ljubljani pokušati jasno i transparentno predložiti moguća rješenja, pri čemu treba potražiti ono koje je prihvatljivo za obje strane, posebno za vlasnike štednih knjižica i afirmaciju Slovenije u BiH", izjavio je Čović u razgovoru za "Delo" od ponedjeljka.

Na pitanje o graničnim sporovima u regiji, Čović je rekao da će BiH ubuduće u vanjskoj politici djelovati kao stabilizator mira.

"Mi u predsjedništvu BiH prosuđujemo da je došlo vrijeme da se BiH u vanjskoj poltici predstavi kao stabilizator mira, u svojoj regiji, pa i šire. U travnju iduće godine bit ćemo domaćini konferencije država jugoistočne Europe. Do tada namjeravamo stvoriti prilike za rješavanje tih sporova, tako da se BiH uistinu afirmira kao jamac regionalne stabilnosti. Tu sam ideju neko vrijeme skrivao jer nisam znao kako bi nam to moglo doista uspjeti zbog kompliciranih odnosa između Slovenije i Hrvatske. Što se tiče graničnih pitanja sa susjednim državama duboko sam uvjeren da će biti riješena do kraja godine, u studenom na sastanku međudržavnog vijeća SCG-a i BiH, te u prosincu na sastanku međudržavnog vijeća Hrvatske i BiH", izjavio je pred posjet Ljubljani Čović.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tročlano predsjedništvo BiH boravit će u službenom posjetu Sloveniji u ponedjeljak i utorak i razgovarati sa svim najvažnijim državnim dužnosnicima, a održat će se i konferencija gospodarstvenika.

Čović je rekao da će slovenskog predsjednika Drnovšeka pozvati na međunarodni sastanak u Mostaru u proljeće iduće godine. Tom će prilikom u povodu obnove Starog mosta i starog gradskog centra, kako je pojasnio, u Mostar doći više od dvadeset predsjednika vlada i država koje su bile uključene u obnovu grada na Neretvi.

Čović je istaknuo da Slovenija koja će iduće godine ući u EU može biti "promotor u pripremama BiH na ulazak u europsku obitelj".

(Hina) fl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara