Predsjednik RS Čavić sumnja u korist eventualnih sankcija

PREDSJEDNIK Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je za banjalučke Nezavisne novine od petka kako sumnja da bi eventualne sankcije prema RS zbog nesuradnje s Haškim tribunalom mogle popraviti trenutno stanje vezano uz uhićenje optuženih za ratne zločine.

Pritom je istaknuo da policija ima zadatak raditi na uhićenju optuženih za ratne zločine i da se, prema njegovim informacijama, "MUP organizacijski postavlja za izvršenje svojih obveza".

Predsjednik RS kaže kako je razumio poruku Visokog predstavnika Paddy Ashdowna, koji je najavio moguće sankcije za vlasti RS ako - zbog nesuradnje sa Tribunalom u Hagu - Bosna i Hercegovina ne bude primljena u Partnerstvo za mir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čavić smatra da bi sankcije bile kontraproduktivne, ali dodaje da on "ne može mijenjati odluke velikih".

Komentirajući upozorenje o mogućim sankacijama u slučaju da BiH ne bude primljena u Partnerstvo za mir, predsjednik parlamenta RS Dragan Kalinić izjavio je da je "prozor za ulazak u Partnerstvo za mir otvoren", ali da će se, ukoliko se ne ispune uvjeti, brzo i zatvoriti i mi ćemo se u povijesnoj prekretnici vratiti mnogo koraka unatrag".

Prema Kalinićevim riječima, u slučaju da Visoki predstavnik kazni vodstvo RS najmanje su važne kadrovske promjene, a puno je važnije što, kako je rekao, "može biti doveden u pitanje pravni i politički kontinuitet RS, njena pozicija u BiH i njena budućnost".

Dopredsjednik RS Ivan Tomljenović izjavio je da će, ukoliko Republici Srpskoj budu uvedene sankcije, za ovo biti izravno odgovorna Vlada RS koja bi, u tom slučaju, morala podnijeti kolektivnu ostavku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara