PREDSJEDNIK SAVEZA UDRUGA ESULA O ZAHTIJEVIMA ZA POVRAT IMOVINE

Broj zahtjeva koji su talijanski izbjeglice podnijeli Hrvatskoj za povrat imovine ´ne bi trebao zabrinjavati hrvatsku stranu u pregovorima´, rekao je predsjednik Saveza udruga Esula Guido Brazzoduro, kako u nedjelju prenosi tršćanski list ´Piccolo´.

Pozivajući se na zagrebačke izvore tršćanski list piše da je stiglo više od 1300 zahtjeva za povratom imovine koju su talijanskim izbjeglicama oduzele jugoslavenske vlasti poslije II. svjetskog rata.

Zahtjevi su podneseni na osnovu hrvatskog Zakona o denacionalizaciji, te su pristigli iz Italije, Njemačke, Slovenije, Australije i Austrije. Traži se povrat kuća, zemljišta, šuma i brodova.

Najviše zahtjeva, više od 500 odnosi se na prostor Bujštine, zatim Pule (339), Poreča (233) i Rovinja (97).

Hrvatsko-talijanska komisija, piše list, uskoro bi se trebala sastati u Zagrebu i ocijeniti zahtjeve za povratkom imovine. Spominje se da je talijanski premijer Silvio Berlusconi, prilikom nedavnog posjeta Zagreba, na margini sastanka kvadrilaterale, razgovarao s hrvatskim premijerom i o pitanju povratka imovine talijanskim izbjeglicama.

Proteklih mjeseci se u okviru udruga talijanskih izbjeglica spominjala brojka od dvije do tri tisuće mogućih zahtjeva. Sada je Brazzoduro ocijenio da je broj zahtjeva za povratom imovine onoliki koliki se i predviđao te da u skorašnjim pregovorima hrvatska strana ne bi trebala imati većih problema oko prihvaćanja opravdanih zahtjeva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara