Predsjednik Udruge sudaca: Sudac koji je oslobodio Mraovića nije smio dobiti taj slučaj

ĐURO SESSA, predsjednik Hrvatske udruge sudaca, ustvrdio je da sucu Branku Milanoviću  nije smio biti povjeren slučaj silovanja američke košarkašice u Gospiću.

Milanović je, naime, prije dvije godine donio "čuvenu" presudu kojom je optuženom pripisao povijesnu krivnju njegovih predaka, te u obrazloženju presude ustvrdio da optuženi "s precima i Osmanlijama već 500 godina vrši genocid nad Hrvatima".

Isti sudac u četvrtak je nepravomoćnom presudom oslobodio krivnje 57-godišnjeg Josu Mraovića iz Gospića, optužena za silovanje 28-godišnje američke državljanke Ilishe Jarett, bivše košarkašice "Gospić Industrogradnje".

Sessa je u razgovoru za Jutarnji list ustvrdio da obrazloženje presude prije dvije godine u kojem se spominju "povijesni grijesi" optuženikova naroda baca sumnju u Milanovićevu objektivnost, te sadrži osobnu netrpeljivost prema drugim etničkim i vjerskim skupinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javnost ima pravo sumnjati u sučeve osobne stavove i sada kada je žrtva strankinja, uz to druge boje kože, a njoj nasuprot je lokalni moćnik. Osim što doista mora biti objektivan i nepristran, sudac mora ostavljati i takav dojam." - kazao je predsjednik Hrvatske udruge sudaca, pa dodao kako je bilo razloga da se suca Milanovića izuzme iz tog postupka.

Suca Milanovića, koji je poznat javnosti po skandaloznoj presudi donesenoj prije dvije godine, komentirao je i predsjednik HHO-a Žarko Puhovski.

"Taj čovjek nije kriv, nego su krivi oni koji su mu omogućili da to radi. Nešto što se dvaput događa s istom vrstom pristranosti ne može se prihvatiti kao problem pojedinca." - ustvrdio je Puhovski.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara