Predsjednik Ugande pred izbornom pobjedom

VIŠE od dva desetljeća nakon što je na čelu male gerilske vojske umarširao u glavni grad Kampalu, predsjednik Ugande Yoweri Museveni se nalazi pred još jednim velikim trijumfom. Ugandska izborna komisija je objavila da je Museveni prema podacima s 99 % biračkih mjesta osvojio 59 % glasova, čime je ostvario pobjedu na prvim višestranačkim izborima za predsjednika te afričke države održanim nakon četvrt stoljeća.

Dr. Kiiza Besigye, koji je u svoje vrijeme bio Musevenijev suborac, osobni liječnik, prijatelj i ministar unutarnjih poslova, a danas vodi demokratsku oporbu, prema tim podacima je osvojio oko 37 % glasova.

Musevenija, čiji je dolazak na vlast 1986. prekinuo desetljeća krvavih etničkih sukoba i genocidnih diktatura u Ugandi, mnogi drže jednim od uspješnijih afričkih vođa. Pod njegovom vlašću se Uganda među afričkim državama isticala političkom stabilnošću i kakvim-takvim blagostanjem. Museveni je zbog toga uživao veliku podršku zapadnih vlada i poštovanje svjetske javnosti, a dio razloga za to je za afričke prilike relativno uspješna borba protiv HIV-a koji je upravo s tla Ugande počeo svoj ubilački pohod.

No, s vremenom je Museveni počeo gubiti simpatije zbog straha da bi se, po uzoru na mnoge druge afričke vođe, od revolucionara i reformatora pretvorio u korumpiranog diktatora. Tome su u prilog išli i sudski progoni Besigyea koji je oženjen Musevenijevom bivšom djevojkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Besigyevi pristaše, kao što se i moglo očekivati, pobjedu Musevenija tumače prevarom, dok su promatrači iz misije EU zapazili "cijeli niz nepravilnosti". Šef misije Max van den Berg je izjavio kako bi Uganda morala u svoj ustav uvesti odredbu kojom se jednoj te istoj osobi priječi više od dva mandata.

Besigye je, prema prvim objavljenim izbornim podacima, vodio, ali se to pripisuje činjenici da uživa podršku u gradovima. Kao što se očekivalo, ta se prednost istopila s dolaskom podataka iz udaljenih seoskih sredina koje su sklonije Museveniju.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara