Predsjednik Vlade Ivo Sanader u posjetu Splitu

Predsjednik Vlade Ivo Sanader u posjetu Splitu
PREDSJEDNIK Vlade dr. Ivo Sanader u pratnji ministara, saborskih zastupnika i članova Vlade danas je u službenom posjetu Splitu.

Nakon kraćeg radnog sastanka zatvorenog za javnost sa županijskim i gradskim čelnicima, odgovarajući na pitanja kazao da će se odluka o smanjenju PDV-a sa 22 na 20 posto donijeti na sjednici Vlade u ponedjeljak 5. siječnja.

"Nema govora o tome da smo odustali od te odluke i to neki mediji krivo zaključuju, jer odmah nakon odluke Vlade u ponedjeljak, ovaj će se prijedlog Vlade staviti u saborsku proceduru, budući da jedino Hrvatski sabor donosi odluku o tome. PDV ne može biti smanjen retrogradno, a njegova primjena počet će najkasnije 1. siječnja 2005. godine", izjavio je premijer Sanader,

Dodao je kako je to ozbiljan politički projekt i da Vlada hoće da smanjenje PDV-a u iznosu od 3,5 milijarde godišnje ide u korist povećanja standarda građana, a ne profita trgovaca.

Naglasio je kako je potrebno dosta vremena da se pripreme svi mehanizmi nadzora i da će to Vlada raditi sa društvima za zaštitu potrošača.

Premijer je odgovarajući na upit o stanju u robnim rezervama, kazao da će se u ponedjeljak, na sjednici Vlade, raspravljati o tome te da će dati nalog za istragu zašto su robne rezerve ispražnjene.

Sanader je također svjetski poznatome hrvatskom znanstveniku, akademiku Miroslavu Radmanu, uručio rješenje o imenovanju za savjetnika predsjednika Vlade za znanost.

Podsjetivši kako je akademik Radman prije nekoliko mjeseci u Splitu utemeljio znanstvenu ustanovu - Institut za istraživanje života, premijer je kazao da je Institut od velikog značaja za cijelu Hrvatsku jer će "okupljati najbriljantnije umove svijeta".

"Potpora Vlade ovom Institutu od jedan milijun eura je osigurana i Vlada stoji iza tog projekta", kazao je Sanader.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader također je rekao da svi razvojni projekti, o kojima su ga izvijestili čelnici Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita, imaju potporu Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posebno istaknuo da se autocesta Dubrovnik-Split-Zagreb nastavlja graditi istim intenzitetom, jer, kako je kazao, "ona nije autocesta ni bivše ni sadašnje Vlade, nego je autocesta kojom se ostvaruje san o povezanosti južne Hrvatske s metropolom cijele Hrvatske".

Sanader je podsjetio kako su prostorni planovi koji su uvjet za izgradnju pristupnih cesta na autocestu, još uvijek bolno pitanje i da to treba što brže otkloniti.

Naglasio je da će Vlada voditi izuzetno računa o zaštiti okoliša jer, napomenuo je, "premda to nije njen posao, središnja državna vlast u tome mora pomoći".

"Žalosno je što su slike iz Makarske sa smećem proteklih dana obišle svijet", kazao je Sanader.

Među prioritetima ove Vlade istaknuo je posebno gradnju mosta Komarne-Pelješac. "Želimo dobre odnose sa BiH, ali Dubrovnik se mora izvući iz prometne izolacije, i nigdje u svijetu nema da se u grad jedne države može doći tek preko dvije granice", rekao je.

Premijer Sanader i ministar kulture Božo Biškupić najavili su da će se u Splitu izgraditi veliki kulturni centar posvećen "ocu hrvatske književnosti", Marku Maruliću, koji će se baviti njegovim djelom i vremenom u kojem je stvarao.

Premijer Sanader također je najavio da će u proračun za ovu godinu ući i program obnove 17.500 hektara površina izgorjelih u požarima na području šest hrvatskih županija.

Predsjednik Vlade zajedno s Vladinim i Saborskim izaslanstvom - među kojima su predsjednik i potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i Luka Bebić, ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, ministar kulture Božo Biškupić, ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta - obišli su, u pratnji domaćina, akademika Miroslava Radmna, nedavno osnovan Institut za istraživanje života.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara