Predsjednikova čestitka u povodu Dana neovisnosti

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitao je danas 8. listopada Dan neovisnosti Republike Hrvatske.

Ovaj nas dan podsjeća na sudbonosnu i prijelomnu odluku kojom je prije trinaest godina Hrvatski sabor raskinuo državno-pravnu povezanost sa SFR Jugoslavijom. Time je Hrvatska nepovratno krenula putem ostvarivanja pune neovisnosti i samostalnosti, stoji u čestitki.

Predsjednik podsjeća da se agresijom na Hrvatsku pokušala slomiti volja naših građana za samostalnošću i slobodnim životom. Uz teške žrtve, hrabrošću branitelja i upornošću svih građana Republike Hrvatske, pobijedili smo u Domovinskom ratu i tako stvorili pretpostavke za samostalni razvoj i demokratsko društvo, naglasio je.

Ocijenio je da je "naša neovisnost danas neupitna, a da je naš status u međunarodnoj zajednici i međunarodnim odnosima stabilan i čvrst".

Hrvatska je kandidat za članstvo u Europskoj uniji. Na tom putu prema punopravnom članstvu mi moramo izvršavati naše preuzete obveze, a brzina prilagodbe standardima ovisi isključivo o nama samima. Znamo naš cilj, to je članstvo u euroatlantskim integracijama. Trasirali smo i put. Nitko nas na tom putu ne može niti želi sprječavati ili usporavati budemo li dosljedno radili na ispunjavanju svih kriterija, ističe Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naša domovina je značajan čimbenik i jamac sigurnosti stanja u regiji. Aktivni smo sudionici u radu Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih organizacija. Hrvatska vodi politiku mira i dobrosusjedske suradnje te aktivno sudjeluje u međunarodnoj antiterorističkoj koaliciji u skladu sa svojim mogućnostima, naglasio je predsjednik Mesić.

Upozorio je međutim kako moramo biti svjesni da naš međunarodni položaj ovisi i o mjeri u kojoj smo postigli unutarnju sigurnost, stabilnost i gospodarski razvoj. Politički smo stabilno društvo koje kontinuirano ide putem demokracije. Demokracija nikada nije jednom za uvijek ostvarena. Ona se uvijek dalje gradi.

Dio smo međunarodne zajednice i ovisimo o ukupnosti svjetskih gospodarskih kretanja. Svjesni smo da je naša zajednička budućnost na udruženom kontinentu - Europskoj uniji. Ali naša će pojedinačna sudbina i sudbina Hrvatske ovisiti o našem radu, o umješnosti, o sposobnosti političkog i državnog vodstva, o učinkovitoj gospodarskoj politici koja će osloboditi naše potencijale. A to su, kao što znamo, znanje, radišnost i inovativnost hrvatskih građana.

Naša pozicija u globaliziranom svijetu ovisit će i o stupnju sigurnosti i kvaliteti života svih naših građana, ovisit će i o perspektivama za bolji život svakog pojedinca i svake obitelji.

Zato moramo nastojati da svaki građanin ima mogućnosti raditi, osigurati životne uvjete sebi i svojoj djeci. Hrvatska mora postati socijalna država u kojoj će se moći živjeti životom dostojnim čovjeka. Hrvatski građani to zaslužuju, stoji u čestitki predsjednika Mesića.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara