Predsjedništvo BiH prihvatilo ugovor sa Svetom stolicom

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prihvatilo je u četvrtak prijedlog ugovora između BiH i Svete stolice što ga je ranije ovog tjedna usvojilo i Vijeće ministara BiH, no uz preinake koje se odnose na rješavanje pitanja povrata nacionalizirane imovine i neradnih dana za katoličke vjernike u toj zemlji.

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić izjavio je novinarima da je državni vrh podupro stajalište da Katoličkoj crkvi treba vratiti nacionaliziranu imovinu što je bilo predviđeno i u tekstu koji je usvojilo Vijeće ministara.

Predsjedništvo je prihvatilo desetogodišnji rok za povrat imovine koja je bila nacionalizirana uz uvjet da taj rok počne teći ne od trenutka ratifikacije, kako je predložilo Vijeće ministara, već od trenutka kad se donese zakon o restituciji čime će se i druge crkve odnosno vjerske zajednice izjednačiti u pravima s Katoličkom crkvom.

Predsjedništvo je također zaključilo da ugovor sa Svetom stolicom treba izrijekom definirati da su za katolike u BiH neradni oni dani koji su blagdani i u većini zapadnih zemalja poput Božića, Uskrsa, Tijelova ili Velike Gospe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postojeća zakonska rješenja u BiH nisu precizno definirala vjerske blagdane koji se obilježavaju neradno nego su samo utvrđivala pravo na plaćeno odsutsvo s posla zbog zadovoljavanja vjerskih potreba, najčešće do dva dana u godini.

Prijedlog ugovora sa Svetom stolicom bit će upućen u parlamentarnu proceduru.

(Hina)xrm ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara