PREDSJEDNIŠTVO BiH TRAŽI RJEŠENJE IRAČKE KRIZE MIRNIM PUTEM

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prvi put od izbijanja iračke krize zauzelo je u ponedjeljak službeno stajalište o ovom problemu pozvavši pri tom na mirno rješenje uz poštivanje uloge što je imaju Ujedinjeni narodi.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mirko Šarović kazao je novinarima u Sarajevu kako je bosanskohercegovački državni vrh opredijeljen za rješavanje iračke krize temeljem Povelje UN i mirnim putem.

´Krizu treba rješiti provedbom rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i uz očuvanje mira i stabilnosti u svijetu´, kazao je Šarović.

Država BiH također očekuje da Irak bezuvjetno surađuje s inspektorima UN te u cijelosti poštuje Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN 1441.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, kazao je također Šarović, dobilo je zadaću svakodnevno pratiti razvoj događaja i informirati Predsjedništvo BiH kako bi se na vrijeme moglo reagirati na zbivanja.

Šarović je kazao kako nitko pa ni američka vlada nije službenom Sarajevu uputio zahtjev za bilo kakvom vrstom pomoći pa ni logističkom u slučaju intervencije protiv Iraka.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH također je odbacio mogućnost da je u državnim tijelima vlasti došlo do nesporazuma oko utvrđivanja stajališta prema Iraku.

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić ranije je kazao kako država nema stajališta prema ovom pitanju pa tako nije utemeljena ni izjava Ministarstva vanjskih poslova kojom je dana potpora govoru američkog državnog tajnika Colina Powella pred Vijećem sigurnosti. ´Tihić je govorio o načelnim pitanjima a izjava Ministarstva vanjskih poslova nastala je kao dio redovitih poslova tog ministarstva´, kazao je Šarović dodavši kako je ´možda bilo nejasnoća ali ne i nesporazuma´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara