Predsjedništvo Sabora i HRT sutra o načinu televizijskog praćenja

PROŠIRENO saborsko Predsjedništvo i glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić nisu se danas suglasili oko toga kako HTV treba popratiti saborske sjednice (izravni prijenosi, reportaže), a razgovor na tu temu nastavit će sutra.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks novinare je izvijestio da su predstavnici saborskih klubova iznijeli razne prijedloge, a glavnina se, kaže, svodi na to da HRT u šest radnih dana, koliko u pravilu mjesečno Sabor zasjeda, izravno prenosi cjelodnevno zasjedanje (od 9,30 do 13,30 sati, te od 15 do 19 sati).

Predloženo je i da se ispita javno mnijenje o gledanosti saborskih sjednica, te da Predsjedništvo predloži saborsku rezoluciju o vremenu i načinu televizijskog praćenja rada Sabora.

Šeks je istaknuo kako Sabor ima puno razumijevanja za potrebe HRT-a, ali i da javnost želi znati kako se u Saboru radi.

Vrlo je teško, kaže, odrediti koje su saborske teme više ili manje značajne, a posebno arbitra koji bi to selekcionirao.

Vjeruje da će se sutra postići dogovor i donijeti zaključci, koji, ističe, ni na koji način ne mogu biti obvezujući za HRT.

I Galić smatra kako se na osnovu danas iznijetih prijedloga može očekivati dogovor, te najavljuje da će sutra s konačnim stavom svoje kuće doći nakon razgovara s programskim urednicima i članovima Programskog vijeća HRT-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas smo bili u samoposluzi, sutra moramo doći na blagajnu i vidjeti koliki će biti račun", rekao je Galić.

Današnje prijedloge sveo je na - minimalističke - da se rasprave izravno prenose do 13,30 sati, te maksimalističke po kojemu bi se sjednica prenosila cijeli dan, dakle do 19 sati.

"Dužni smo informirati, koliko interpretativno, koliko reportažno, a koliko izravno to je predmet rasprave", rekao je.

Galić je opovrgnuo novinarska nagađanja da je HRT-u iz Sabora uvjetovano ili će izravno prenositi cijelu sjednicu ili će morati početi plaćati PDV na radio-televizijsku pretplatu.

"U domeni smo programske slobode i uvjetovati tu slobodu nekim poslovnim restrikcijama ugrozilo bi i slobodu i poslovnu stabilnost kuće", rekao je Galić.

Bilo kakvu mogućnost ucjene odbacio je i Šeks, rekavši kako je o PDV-u govorio jedan od članova Predsjedništva, ali u smislu koliko bi koštao program uz izravno prenošenje sjednica.

Najavio je da će saborskom Odboru za informatizaciju i medije predložiti da, uz pomoć stručnjaka, izradi studiju isplativosti uvođenja interne saborske televizije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara