Predsjedništvo Sabora o pripremama za elektronsko glasovanje

Predsjedništvo Hrvatskog sabora utvrdilo je danas novi raspored mjesta po klubovim zastupnika u sabornici, zbog uvođenja elektronskog glasovanja, jer će naredna sjednica Sabora prvi put proteći bez prebrojavanja "ručnog glasovanja" o zakonima.

Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić istaknuo je nakon sjednice Predsjedništva da će se zastupnici "u maloj školi" sutra poslijepodne učiti novom načinu glasovanja, kako bi se tome prilagodili uoči predstojeće sjednice Sabora.

Svaki zastupnik će za elektronsko glasovanje dobiti svoj "ključić" odnosno šifru, preko koje će elektronski glasovati za, protiv ili će ostati suzdržan, a to glasovanje neće ostati tajno.

Na upit jesu li kod novog načina glasovanja moguće zlouporabe "ključića", Tomčić nije otklonio mogućnost da su pojedinci imuni na zlouprabe, ali drži da to ne bi trebalo imati zabrinjavajuće razmjere.

Dodao je da bi ipak trebalo razmišljati o izmjenama saborskog Poslovnika kako bi se takve zlouporabe mogle sankcionirati, primjerice, ako netko "ostavi ključić" za glasovanje, a nema ga u sabornici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomčić je autor novog rasporeda mjesta u sabornici po klubovima zastupnika, a klubovi danas trebaju utvrditi i pojedinačan raspored svojih zastupnika.

Iako je predsjednica HNS-a Vesna Pusić, po završetku sjednice Predsjedništva, pokazala nezadovoljstvo novim rasporedom mjesta, Tomčić je na upite novinara komentirao da je "za 162 stolca u Saboru dobio samo jednu primjedbu".

(Hina) daju azZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara