Predškolska djeca mogu patiti od depresije

MALENA djeca, već od predškolske dobi, mogu patiti od depresije i pokazivati znakove povučenosti, srama i straha, a neka od njih mogu biti i agresivna, objavili su znanstvenici.

"Velik problem je u tome što odmah ne shvaćamo da je dijete deprimirano, jer su vanjski znakovi često atipični za to stanje", izjavila je Christa Schaff, predsjednica njemačkog Udruženja za dječju i adolescentsku psihijatriju i psihoterapiju.

To je razlog zašto se taj poremećaj često ne uočava ili pogrešno tumači.

Prepoznavanje depresije zahtjeva nadzor igre, prehrane i spavanja djece, kažu stručnjaci.

"Ako ih pažljivo promatrate, uočit ćete da deprimirana djeca imaju tužan izraz lica te slabo izraženu mimiku i gestikulaciju", pojašnjava Schaff.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim toga slabo spavaju, imaju poremećaj hranjenja i pokazuju slab interes za vježbanje te sudjelovanje u igrama", dodaje Schaff.

Kada krenu u školu, vrlo je važno da se zabilježi sve što uzrokuje njihovo čudno ponašanje u razredu ili izaziva strahove, osobito spominjanje da su tužni ili da pomišljaju na samoubojstvo.

Uoči li se da su djeca deprimirana, roditelji trebaju potražiti pomoć dječjeg psihologa koji može ponuditi bihevioralnu terapiju ili lijekove koji bi umanjili učinke depresije, savjetuju stručnjaci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara