PREDSTAVLJEN "ATLAS TRANSEZOFAGUSNE EHOKARDIOGRAFIJE" JOSIPA VINCELJA

Zagrebački izdavač Školska knjiga predstavila je danas u Zagrebu "Atlas transezofagusneehokardiografije" Josipa Vincelja.

O knjizi i ultrazvučnoj metodi snimanja srca pristupom kroz jednjak govorili su internisti zagrebačkih bolnica Vjeran Nikolić Heitzler, Jadranka Šeparović i internist u mirovini Stojan Knežević.

Transezofagusna ehokardiografija zauzima vrlo važno mjesto u kliničkoj kardiologiji zbog prikaza struktura srca u onih bolesnika u kojih se ne može dobiti dobar prikaz zbog emfizema pluća, pretilosti ili deformacije prsnoga koša, piše Vincelj u predgovoru knjige.

Autor je sam snimio sve nalaze objavljene u knjizi, rekao je Heitzler i dodao kako je tek jedan rad snimljen 1996. u Liverpoolu, a svi ostali u Kliničkom bolničkom centru Dubrava u Zagrebu.

Ovaj je atlas prvo takvo djelo u Hrvatskoj i predstavlja veliki hrvatski kulturni i medicinski događaj, istaknuo je Knežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Doktorica Šeparović je rekla kako je taj Atlas vrsno pomagalo svim kardiolozima i internistima.

Josip Vincelj je objavio više radova iz područja transezofagusne ehokardiografije, a radi kao kardiolog u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu.

Atlas (266 str.) je podijeljen u devet poglavlja, a opisuje način kako se izvodi pretraga, način čišćenja i dezinfekcije sonde, bolesti mitralne i aortne valvule, torakalne aorte,, trikuspidne i pulmonalne valvule, mogućnosti transezofagusne ehokardiografije u dijagnostici ishemijske bolesti srca, kardiomiopatije, abnormalnosti lijeve i desne pretkljetke, prirođene srčane greške i intraoperacijska primjena ove metode.

Uz snimljene ilustracije na kraju svakoga poglavlja navedena je dodatna literatura.

(Hina) xmk ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara