predstavljen autorski album s notnim zapisima milana arka

Autorski album s notnim zapisima ´Pjesme i popevke´ skladatelja Milana Arka (1921.1999.) predstavljen je večeras u okviru redovite mjesečne tribine Hrvatskog društva skladatelja (HDS).

Riječ je o albumu koji donosi skladateljevih četrnaest notnih zapisa kajkavske lirike, i to osam na stihove Miroslava Krleže, po jedan notni zapis na stihove Nikole Večenaja-Lenortinova i Stjepana Jakševca i po dva zapisa na stihove Ivana Gorana Kovačića i Dragutina Domjanića.

Obradu za glasovir za svih četrnaest notnih zapisa potpisuje Stjepan Mihaljinec.

O Milanu Arku s voditeljem tribine Ivanom-Ivicom Perclom razgovarala je Eliza Gerner-Arko, skladateljeva supruga koja je i izdala album, a o skladatelju svoja su sjećanja iznijeli i Nenad Turkalj, Stjepan Mihaljinec i Vice Vukov.

Posjetitelji tribine čuli su reprodukcijske snimke zapisa s CD-a i audiotrake, a skladateljevo djelo ´Gumbelijum roža fino diši´, na stihove Miroslava Krleže, uživo je izveo Vice Vukov uz glasovirsku pratnju Stjepana Mihaljinca.

Milan Arko pohađao je fakultet u Beču, a diplomirao je i doktorirao kemiju na Tehničkom fakultetu u Zagrebu. Imao je svoj kemijski laboratorij za proizvodnju čistih kemikalija i indikatora, bio je nadareni pronalazač, stručnjak za patente i sudski vještak.

Muzičku naobrazbu stekao je u privatnoj glazbenoj školi Margite i Rudolfa Matza. Kao skladatelj predstavio se javnosti na Krapinskom festivalu 1969. kada je Vice Vukov, izvodeći njegovu skladbu koju je i večeras izveo, osvojio prvu nagradu.

Potaknut tim uspjehom nastavio je skladati i osvajati nagrade na Krapinskom festivalu, a skladao je i za koncerte, te za Slavonski festival u Požegi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara