predstavljen domaći programski paket "govorni linux za slijepe"

Hrvatski savez slijepih predstavio je danas programski paket "Govorni linux za slijepe" (GLS), koji slijepim i slabovidnim osobama omogućuje korištenje računala i služenje Internetom.

Računalo potpuno prilagođeno slijepim osobama stoji oko 8.000 eura, pa ga posjeduje svega dva posto (od ukupno 5.000) slijepih osoba u Hrvatskoj, kazao je tajnik Saveza slijepih Ivo Robić.

Zato je Savez prije 2,5 godine pokrenuo projekt izrade posebnog programskog paketa temeljenog na operativnom sustavu Linux, koji će velikom broju slijepih omogućiti osnovno korištenje računalom, bez nabave skupog potpuno prilagođenog računala.

Linux je izabran budući da se aplikacije i programska podrška mogu besplatno nabaviti i dalje distribuirati, što znatno pojeftinjuje cijenu izrade i nabave.

Cijeli paket izradili su civilni ročnici na odsluženju vojnog roka u Savezu, uglavnom diplomirani inženjeri elektrotehnike, volonteri i niz vanjskih suradnika, dakle radi se o hrvatskom originalnom operativnom sustavu, a ne prilagodbi postojećih, ističe Robić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stotinjak slijepih osoba već je dobilo CD-rom koji se može instalirati na bilo koje računalo - kod kuće, na fakultetu ili poslu, uz uvjet da računalo ima zvučnu karticu.

GLS su dobili većinom mladi ljudi, đaci i studenti, ali će ih Savez podijeliti svima koji to zatraže jer je daljnja distribucija i kopiranje dozvoljeno i besplatno.

GLS omogućuje uređivanje teksta i pohranjivanje, printanje, pretraživanje datoteka, pretraživanje Interneta, korištenje elektroničke pošte itd.

Korisnik prima informacije s računala zvučnim putem, a u Savezu kažu kako će GLS podijeliti i za potrebe slijepih u drugim državama bivše Jugoslavije, jer je prilagođen jezicima u kojima se može koristiti pravilo "piši kako govoriš".

Izradu projekta GLS financirao je Institut Otvoreno društvo i Vladin Ured za udruge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara