Predstavljen "Govor nadbiskupa zagrebačkog kardinala Alojzija Stepinca na glavnoj raspravi montiranog sudskog postupka u Zagrebu dne 3. listopada 1946.

U Hrvatskoj kulturnoj zakladi večeras su povjesničari Franjo Glavina i Juraj Batelja predstavili "Govor nadbiskupa zagrebačkoga kardinala Alojzija Stepinca na glavnoj raspravi montiranog sudskoga postupka u Zagrebu dne 3. listopada 1946."L

Kako bi u narodu pokušao ocrniti tadašnjega zagrebačkoga nadbiskupa Alojzija Stepinca komunistički je režim u radionicama agitpropa krivotvorio stenograme rasprava, a onda ih širio u javnost, istaknuo je Glavina i dodao kako su se unatoč svenazočnoj UDBI pronalazili putovi širenja istine o stradanju i junačkom držanju kardinala Stepinca pred komunističkim sudom.

"Ja sam za svoje uvjerenje sposoban podnijeti ne samo ismjehivanje, prezir i poniženje, nego, jer mi je savjest čista, pripravan sam svaki čas i umrijeti. Hrvatski se narod plebiscitarno izjasnio za svoju državu i ja bih bio ništarija, kad ne bih osjetio bilo hrvatskoga naroda, koji je bio rob u bivšoj Jugoslaviji.

Što sam govorio o pravu hrvatskoga naroda na slobodu i nezavisnost, sve je u skladu s osnovnim principima saveznika istaknutima u Jalti i u Atlantskoj povelji. Ako mislite, da je hrvatski narod zadovoljan ovom sudbinom pružite priliku da se slobodno izjasni, s moje strane nema poteškoća. Poštovao sam volju svoga naroda i poštivat ću je, izjavio je nadbiskup Stepinac pred komunističkim sudom u Zagrebu godine 1946."
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jugoslavenski komunistički režim sudio je nadbiskupu Stepincu zbog njegova odbijanja da odvoji Katoličku crkvu u Hrvatskoj od Svete Stolice, istaknuo je Juraj Batelja i dodao kako su se tužitelji na čelu s Blaževićem i Krausom mučili u uvježbavanju svjedočenja svojih 58 svjedoka protiv kardinala Stepinca.

Govor kardinala Stepinca objavio je nakladnik HKZ-Hrvatsko slovo.

(Hina)xmky

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara