Predstavljen hrvatski projekt za svjetsku izložbu EXPO 2005.

HRVATSKI projekt pod naslovom "Kap vode zrno soli" kojim bi se Hrvatska trebala predstaviti na Svjetskoj izložbi EXPO 2005, što će se 2005. godine održati u japanskom gradu Aichiju, predstavljen je u utorak novinarima u zgradi Ministarstva vanjskih poslova u Zagrebu.

Hrvatski nacionalni odbor izabrao je kao najbolje rješenje za uređenje hrvatskog izložbenog paviljona prijedlog autorskog tima 3LHD pod naslovom "Kap vode - zrno soli". Na natječaju je žiri razmatrao 18 radova a rad autorskog tima 3LDH prihvaćen je gotovo jednoglasno.

Hrvatski bi paviljon, prema ideji projekta, bio razdijeljen na dvije etaže i pet prostorno-scenskih cjelina, a koncepcija prestavljanja Hrvatske temelji se na planu i metafori morske solane. Istovremeno bi u paviljonu moglo boraviti između 80 i 100 posjetitelja, a prezentacija traje 12 minuta.

Hrvatska Vlada sljedećeg bi tjedna trebala donijeti odluku o tome hoće li Hrvatska po treći puta sudjelovati na Svjetskoj izložbi. Hrvatska je do sada imala vrlo zapažene nastupe na EXPO-u u Lisabonnu (1998.) i u Hannoveru (2000.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izložba EXPO 2005., koja će se od 25. ožujka do 25. rujna održati u japanskom gradu Aichiju trebala bi biti do sada najveća održana svjetska izložba. Svoje sudjelovanje do sada je prijavio 96 zemalja, a Japanci predviđaju da će izložbu obići 15 milijuna posjetitelja.

Hrvatska bi svoj nastup na EXPO-u 2005. , kazao je voditelj Hrvatskog nacionalnog odbora Ivica Marečić, iskoristila i za predstavljanje svog gospodarstva i turizma svjetskoj javnosti. Hrvatske tvrtke kao i japanske tvrtke nazočne u Hrvatskoj već su pokazale interes za sudjelovanjem na EXPO-u a spremne su i pomoći Hrvatskoj u smanjenju troškova.

Iako o troškovima Marečić nije želio govoriti, kazao je da oni prema procjenama ulaze u okvir troškova dosadašnjeg hrvatskog sudjelovanja na svjetskim izložbama. Hrvatsku je sudjelovanje na izložbama u Lisabonnu i Hannoveru stajalo svako oko 3,5 milijuna eura.

(Hina) nab rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara