PRedstavljen LADOV BOŽIĆNI CD

Ansambl narodnih pjesama i plesova Hrvatske Lado predstavio je danas u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu najnoviji album dalmatinskih božićnih pjesama "Preveliku radost navišćujem Vama" autora Joška Ćalete. L

CD je izišao u nakladi Aquarius Recordsa, a cjelokupnu glazbenu građu prikupio je etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent Joško Ćaleta.

Lado je pjesme s albuma predstavio prvi put na koncertu na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama te osvojio nagradu Orlando za izvanredan umjetnički doseg u glazbenom dijelu programa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćaleta je istaknuo da su svi napjevi dio glazbene tradicije pojedinih dalmatinskih krajeva i neizbježivi su u tamošnjim božićnim običajima. Na albumu nisu snimljeni samo primjeri crkvenoga pučkog pjevanja nego i napjevi vezani uz slavlje Božića izvan crkve, posebice obredni običaji obilaska kuća, koledanja, rekao je Ćaleta.

Osim Aquarius Recordsa u realizaciji albuma sudjelovala je i redakcija Glazbene produkcije Hrvatskoga radija. Umjetnički voditelj Lada Ivan Ivančan najavio je predbožićnu Ladovu turneju po Dalmaciji te tradicionalni božićni koncert u zagrebačkoj katedrali 21. prosinca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara