predstavljen novi broj časopisa ´europski glasnik´

Novi, sedmi, broj Europskoga glasnika (Le Messager europeen), časopisa Društva hrvatskih književnika (DHK), predstavljen je večeras u Muzeju Mimari u nazočnosti uglednoga francuskog intelektualca Alaina Finkielkrauta, direktora francuskoga izdanja toga časopisa koji u Parizu više ne izlazi.

Na 980 stranica novoga broja ´Europskoga glasnika´ prvi put se nalazi i tema koja se bavi pseudoreligioznom sviješću našega vremena, naglasio je glavni urednik ´Europskog glasnika´ Dražen Katunarić,

Riječ je o ´dossieru´ ´New age (Novo doba) - novi totalitarizam?´, odnosno o fenomenu nove sinkretičke religioznosti koji prožeo sva područja života.

´I dok se taj fenomen prepoznaje kroz veliku ponudu i potražnju, kada se traži njegova bit ostajemo skoro potpuno uskraćeni. Zbog tog nedostatka kritičke svijesti o New ageu uredništvo ´Europskoga glasnika´ odlučilo je otvoriti dijalog između suprotstavljenih strana´, rekao je Katunarić.

Tako se na stranica ´dossiera´ može pročitati integralni rukopis Michaela Lacroixa ´Ideologija New agea´, te tekstovi nekih od newageovskih ´ikona´ kao što su David Spangler i Marilyn Ferguson.

Osim spomenutoga velikog tematskog bloka novi broj ´Europskoga glasnika´ donosi i više eseja i priloga objedinjenih pod nazivom ´Izazovi umjetnosti´.

U njima se aktualizira sadašnje stanje u umjetnosti, odnosno kriza razumijevanja što se zapravo događa s umjetnošću, rekao je urednik ´Europskoga glasnika´, Žarko Paić.

Paić koji se u novome broju autor eseja ´Svijet bez slike´, posebice je izdvojio prilog Arthura Dantoa ´Povijest i pojam umjetnosti´ koji je taj ugledni američki filozof umjetnosti posebno priredio za ´Europski glasnik´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Književni kritičar Kruno Lokotar govorio je pak o trećoj velikoj cjelini - ´Književnost i suvremena glazba´ u kojoj su tri podbloka -beat generacija, rock kultura i world music. Tako su, primjerice, u podbloku ´Beat generacija´ tekstovi kultnoga američkog pisca Jacka Kerouaca, ali i drugih nezaobilaznih imena kada se govori o beat generaciji, kao što su Allen Ginsberg i Charles Bukowski.

Ili, kako je to sažeo Lokotar, na stranicama temata o književnosti i suvremenoj glazbi, potvrđuje se glazba kao ´univerzalni´ ključ suvremenoga svijeta.

Alain Finkielkraut svojim je osvrtom na knjigu Daniela Lindenberga ´Novi reakcionari´ najavio pak temu kojom će se baviti sljedeći broj ´Europskoga glasnika´.

Spomenuta Lindenbergova knjiga trenutačno potresa francusku kulturnu i političku javnost, a autor u knjizi ´proziva´ i Alaina Finkielkrauta te nekoliko drugih francuskih intelektualca, nazivajući ih ´novim reakcionarima´.

Sam Finkielkraut smatra pak da Lindenbergova knjiga nije samo ´francusko´ pitanje jer u konačnici pred suvremeni svijet postavlja pitanje izbora između dviju tendencija.

Jedna je ona koja čovjekov duh uvijek vodi prema novim idejama dok je druga ona koja čovjeka vidi kao onoga koji uopće ne razmišlja.

A ako je suditi po Lindenbergu, čini se - zaključio je Finkielkraut - nadvladat će tendencija ´nerazmišljajućega´ čovjeka.

Dražen Katunarić najavio je da će od sljedećega broja ´Europski glasnik´ imati novoga nakladnika - Društvo hrvatskih pisaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara