Predstavljen novi roman Ludwiga Bauera

NOVI roman hrvatskog književnika Ludwiga Bauera ´Don Juanova velika ljubav i mali balkanski rat´ predstavljen je večeras u Zagrebu.

Književna kritičarka Lidija Dujić smjestila je Bauerovu prozu u okvire novog povijesnog romana, u kojima je ´velika´ povijest u drugom planu. Roman opisuje uzroke nedavna rata i sučeljuje dva svijeta - zagrebački i beogradski - i podjednako ih promatra.

´Roman je pun malih ratnih scena koje obiluju junaštvom. Podsjećaju na prizore iz partizanskih filmova kojima Bauer želi pokazati kako svi naši ratovi sliče jedan na drugog´, ocijenila je.

Akademik Tonko Maroević objasnio je kako je u novom Bauerovu romanu dramatika ratnih događaja pretvorena u grotesku koja ne banalizira, nego relativizira događaje. Roman drži aktualnim i zanimljivim, poželjnim za čitanje i izazovnim za razumijevanje.

Četrnaesta knjiga Ludwiga (Ljudevita) Bauera izišla je u zagrebačkoj nakladi Kruzak. Sedam njegovih knjiga namijenjeno je djeci.

Bauer (Sisak, 1943.) prevodio je s češkog i slovačkog te članke o književnosti objavljivao u hrvatskom, češkom i slovačkom tisku. Antologičar je dječjih priča i bajka. Objavljuje od 1979.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara