Predstavljen priručnik za zastupnike o zaštiti izbjeglica

Predstavljen priručnik za zastupnike o zaštiti izbjeglica
SABORSKI Odbor za međuparlamentarnu suradnju organizirao je u srijedu u Hrvatskom saboru okrugli stol povodom predstavljanja priručnika za zastupnike "Zaštita izbjeglica vodič za međunarodno izbjegličko pravo" s ciljem boljeg razumijevanja i rješavanja izbjegličke problematike.

Hrvatsko izdanje priručnika, koje su izdali UNHCR i Međuparlamentarna unija, predstavila je predstavnica Ureda Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice u Hrvatskoj Catherine Bertrand.

Ona je rekla da UNHCR smatra kako će izdavanje ovog vodiča pojačati suradnju sa Saborom, istaknuvši njegovu važnu ulogu u zaštiti izbjeglica.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks rekao je u svom obraćanju sudionicima okruglog stola da je pitanje zaštite izbjeglih "jedno od temeljnih međunarodno-pravnih, ali prije svega moralnih obveza svih država svijeta".

"Republika Hrvatska zauzima potpuno jasna stajališta u pogledu ukupne problematike povratka izbjeglica i njihovih prava, i to pitanje tretira u prvom redu s aspekta poštivanja ljudskih prava te pravne i moralne obveze RH u odnosu na vlastite građane", istaknuo je Šeks.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, pitanje povratka izbjeglica i povrata imovine u Hrvatskoj više "nije političko već jedino financijsko i tehničko pitanje".

"Odlučnim i ustrajnim rješavanjem izbjegličkog pitanja te pitanja povrata imovine, a posebno iskazanom spremnošću da trajno stambeno zbrine bivše nositelje stanarskog prava, Republika Hrvatska je vlastitim primjerom pokazala koliko joj je stalo do konačne uspostave povjerenja i vjerodostojnosti, kao zaloga miru i stabilnosti u ovom dijelu Europe", rekao je Šeks.

Govoreći o priručniku, Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju, je pojasnio da je to zapravo zbirka međunarodnih dokumenata kojima se regulira položaj izbjeglica i azilanata.

"Doista je vrlo važno da se to čini u Hrvatskom saboru s obzirom da je problematika izbjeglica i azilanata vrlo važna za našu državu, kako u pogledu sređivanja poratnih okolnosti tako i u pogledu našeg približavanja Europskoj uniji i ispunjavanja određenih zahtjeva Unije, posebice što se tiče azilanata", rekao je Pupovac.

Među sudionicima okruglog stola bili su čelnik misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby, diplomatski predstavnici, zastupnici i predstavnici nevladinih udruga u RH.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara