Predstavljen program manifestacije Dani sv. Vida u Rijeci

Vjerski, kulturni i zabavni program ovogodišnje manifestacije Dani Svetoga Vida, od 12. do 15. lipnja, kojom se proslavlja blagdan toga sveca, zaštitnika grada Rijeke, a ove godine i 1700. godišnjica njegova mučeništva, predstavljeni su na današnjoj konferenciji za novinstvo.

Središnji dio vjerskog programa održat će se na sam blagdan Svetoga Vida, 15. lipnja, s procesijom ulicama središta Rijeke i središnjim euharistijskim slavljem na Trgu Republike Hrvatske, koje će predvoditi predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić s biskupima iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Istoga dana u jutarnjim satima bit će svečana pontifikalna misa koju će predvoditi nadbiskup riječki Ivan Devčić.

Orkestar i solisti Opere HNK Ivana pl. Zajca priredit će 12. lipnja tradicionalni svečani koncert u čast Svetoga Vida. Dirigirat će Davorin Hauptfeld, a na programu će biti praizvedba djela "Glorija" riječkog skladatelja Roberta Hallera te djela Vatroslava Lisinskog i Kamila Kolba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U katedrali svetoga Vida 13. lipnja na programu je večer čakavske sakralne poezije, pod nazivom "Krunica od versi".

U sklopu ove manifestacije bit će otvorene izložbe recentnih radova kipara Dušana Džamonje, akademskog grafičara Safeta Zeca i izložba fotografija sakralne arhitekture "Rijeka in aeternum", a pred zgradom Gradske biblioteke u Rijeci bit će otkrivena skulptura "Val", autora Belizara Bahorića.

Bit će održan i 12. znanstveni skup "Povijesno znakovlje Rijeke", a održat će se i brojna sportska natjecanja i glazbeni programi.

(Hina) xdsil yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara