Predstavljen prvi svezak novog niza ˝Hrvatska književna baština˝

HRVATSKA književna baština još uvijek je neiscrpno vrelo nepoznatih ili neobjavljivanih tekstova, a upravo se njima bavi prva u nizu knjiga ´Hrvatska književna baština´, koju je izdao ´Exlibris´.

Rečeno je to na današnjom predstavljanju te knjige, koju su uredili Dunja Fališevac, Josip Lisac i Darko Novaković, u Nacionalnoj i sveučilištnoj knjižnici

Akademik Radoslav Katičić knjigu je nazvao ´malom bibliotekom´ međusobno nepovezanih tekstova, koji predstavljaju nov pristup otkrivanju hrvatske književne baštine.

Riječ je, s jedne strane o baštini latinističkog humanizma koji je zanemaren zbog rasutosti rukopisne građe po cijeloj Europi, a s druge strane o baštini koja potječe iz 18. stoljeća.


Tako se u knjizi upoznajemo s djelom hrvatskog biskupa Nikole Modruškog, nepoznatim pjesmama Jurija Šižgorića, ali i s nizom pjesnika potpuno nepoznatih stručnoj javnosti, kao što je Andrija Pauli ili Petar Bušić, rekao je Katičić.

Osim neobjavljivane rukopisne građe, urednici su najavili i objavljivanje studija o hrvatskoj književnoj kulturi, ali i kritička propitivanja izdanja starih hrvatskih tekstova, kao i tekstologije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara